Får man grilla på balkongen?

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Får man grilla på balkongen?

2011-05-20

Grillning är något som många förknippar med sommar och värme men för den som bor i flerfamiljshus är det inte helt okomplicerat. Vad gäller till exempel för lägenhetsinnehavare som vill grilla på sin balkong?

När man bor i lägenhet och har grannar nära inpå har man en skyldighet att visa hänsyn och omtanke när man vistas på gemensamma ytor och på balkonger – ingen uppskattar att få sin lägenhet fylld av rök från grannens grill.

Det finns inte något förbud i lag mot att grilla med kolgrill på balkongen men de flesta hyresvärdar rekommenderar att man istället använder elgrill eller gasolgrill. Grillning med kolgrill riskerar att störa grannarna mer än grillning med el- eller gasolgrill eftersom en kolgrill förutom matos även avger röklukt.

Det är viktigt att man tar största möjliga hänsyn till sina grannar så att de inte störs för mycket. Om man vid upprepade tillfällen stör sina grannar med rök från grillen kan man slutligen riskera att bli uppsagd från sin lägenhet.

Det är också viktigt att försäkra sig om ifall det råder eldningsförbud eller vad kommunens lokala ordningsföreskrifter säger om grillning. I vissa områden kan det vara så att grillning på balkongen är förbjudet och att man istället hänvisas till en allmän grillplats på gården eller i närheten.

Lika viktigt som det är att inte störa de andra hyresgästerna med sitt agerande är det förstås att undvika olyckor. Vad man gör därutöver brukar inte vara några bekymmer. Är det någonting man är osäker på så är det bara bästa rådet att kontakta hyresvärden och fråga vad som gäller.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera