Lagen om uthyrning av egen ägd bostad träder nu i kraft

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Nya regler för andrahandsuthyrning

2013-02-01

Från och med i dag, 1 februari 2013, gäller nya regler för uthyrning av privatbostäder. De nya reglerna innebär bland annat att hyran får sättas friare, men berör även relationen mellan bostadsrättsägare och andrahandshyresgästen.

De nya reglerna för andrahandsuthyrning är viktiga att känna till för styrelser i bostadsrättsföreningar. Fastighetsägarna har därför tagit fram ett nytt faktablad om vad som gäller för bostadsrättsföreningen vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter. Faktabladet innehåller också tips om hur styrelsen kan hantera andrahandsuthyrning för att inte stöta på problem. 

För bostadsrättsägare som vill hyra ut sin bostadsrätt i andra hand har ett separat faktablad tagits fram, med information om vad de nya reglerna innebär och tips inför uthyrningen.

Här kan du ladda ner faktabladen

Uthyrning i andra hand – detta gäller mellan förening och bostadsrättsägare.pdf

Uthyrning i andra hand – detta gäller mellan bostadsrättsägare och hyresgäst.pdf

Inom kort kommer det även finnas en blankett  för ansökan om tillstånd för uthyrning i andra hand att ladda ner på vår webbplats samt en mall för avtal om andrahandsuthyrning av bostadsrätt.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

 • Kommentar av Håkan Magnusson • 2013-05-08 16:29

  Mycket bra faktablad och i rätt tid.

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av ang att ha inneboende • 2013-05-08 18:15

  Hej
  Jag har en stor 4 an med uthrningsdel med separata utterdörar , och jag bor forfatarande i min lägenhet , men jag fick känna en kille och folkbokfört mig på hans adress för att bli lättare för honom att byta till ett större lägenhet , men fysisk har jag aldrig bott hos honom utan fortsatte att bo på min bostadrätt pga att min dotter har skioltjuts varje dag från hemmet till skolan , och min dotter är alltid skriven på bostadsrätten, men jag fick ett brev från föreningen att jag hyr min nuvarande bostadsrätt
  i andrahand för att jag befinner mig på en annan adress , men detta stämmer inte för jag haralltid varit i lägenhten och dem personer som bor hos mig är inneboende och v delar på lägenheten
  jag har folkbokfört mig på min bostdasrätt men frågan här vad krävs av mig ska jag be dem inneboende att flytta ? eller ska jag ansöka om bostadsrätt tillåelse från förening trots jag har personer som bor som inneboende och bor själv fortarande i min bostadsrätt , enligt lagen om jag man har inneboende så behövs ingen tillstånd från föreningen , det enda misstaget jag gjorde är jag befann på annan adress , jag kan be mina inneboende gäster att flytta ut , kommer det att räcka att jag inte bli av min kontrakt?
  hoppas på svar
  MVH
  Orolig bostadsrättinnehavare

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av Maria Livijn • 2013-05-14 10:35

  Hej, vi svarar gärna på generella frågor i våra kommentarsfält, men det du beskriver skulle någon behöva sätta sig in i för att kunna ge svar på. Och specifik rådgivning är bara till för våra medlemmar. Försök reda ut detta med föreningen.

  Hälsningar Maria Livijn

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av Amelie • 2013-07-16 12:37

  Hej!

  Jag undrar När, efter hur många dagar, som det börjar kallas andrahandsuthyrning?
  Till exempel om jag har kattvakt som bor hos mig i två veckor gratis?
  Finns det en tidsgräns för hur länge någon får bo gratis i min lägenhet utan att jag behöver ansöka om lov för uthyrning?

  Tack!

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av Kristin • 2013-10-04 12:26

  Hej,

  Har en brf rätt att neka en andrahandsuthyrning för att andrahandshyresgästen har betalningsanmärkning?

  Kristin

  Kommentaren är rapporterad