Ännu en strandad förhandling synliggör systemfel

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2016-01-28

Ännu en strandad förhandling synliggör systemfel

Fastighetsägarna lämnar hyresförhandlingarna i Norrköping och låter hyresnämnden sätta nya hyror för 10 000 hyresgäster när det inte gått att nå en uppgörelse med Hyresgästföreningen. Förhandlingssystemet är utformat på ett sätt som i praktiken leder till fram till den här sortens större strandningar när förhandlingarna inte kommer någonvart, säger Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna Sveriges vd.

Igår avbröt Fastighetsägarna hyresförhandlingarna för 10 000 lägenheter i Norrköping. För två veckor sedan strandade förhandlingarna i Göteborg, där fler är 43 000 hushåll berörs. Men även på mindre orter som Söderhamn och Ljusdal har Fastighetsägarna tvingats lämna förhandlingar när det inte varit möjligt att nå en rimlig uppgörelse med Hyresgästföreningen.

– Hyresgästföreningen har satt i system att dra ut på förhandlingar eller komma med orimligt låga bud. När förhandlingarna uppenbart nått vägs ände återstår bara för någon part att frånträda och låta hyresnämnden ta över. Det riskerar att drabba hyresgästerna som kommer få vänta orimligt länge på ett besked om sin nya hyra, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige. 

Hyresförhandlingssystemet jämförs ofta med arbetsmarknadens löneförhandlingar men skillnaderna är betydligt större än likheterna. På hyresmarknaden saknas helt arbetsmarknadens stupstockar, medlingsinstitut och möjlighet till stridsåtgärder. Det är huvudorsaken till att uppgörelser inte nås anser Reinhold Lennebo.

– På arbetsmarknaden har både fack och arbetsgivare ett gemensamt intresse av att nå en uppgörelse på en rimlig nivå. På hyresmarknaden kan Hyresgästföreningen dra ut på förhandlingarna utan att det får några konsekvenser. Det är orimligt och hyresförhandlingssystemet behöver därför omgående reformeras, säger Reinhold Lennebo.

Ett nytt förhandlingssystem bör ha som mål att skapa förutsättningar för en stabil och förutsägbar hyresutveckling. Här kan arbetsmarknaden stå som förebild menar Reinhold Lennebo.

– Hyresmarknaden behöver ges verktyg som påskyndar förhandlingsprocessen med tydliga stupstockar som på arbetsmarknaden. Hyresgästerna bör få möjlighet att teckna individuella avtal med sin hyresvärd, om såväl hyresnivåer som om hur ofta och med vilken nivå hyran justeras. På så sätt skapas större förutsägbarhet och hyresgäster slipper den otrygghet som följer av långdragna förhandlingar och retroaktiva hyreshöjningar, säger Reinhold Lennebo.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera