Fastighetsägarnas konjunkturrapport: Boom Bust med Trump

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Foto: Max Goldberg

2016-12-22

Fastighetsägarnas konjunkturrapport: Boom Bust med Trump

Börs- och ränteutvecklingen speglar en förväntan om att tillväxten i USA ska ta fart till följd av Donald Trumps ekonomiska politik (Trumponomics). Det troligaste är dock att det blir en kortvarig uppgång som följs av långvarig nedgång. Förlorarna är de som bar Trump fram till Vita huset. Det spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturrapport.

– Vi tror att finansmarknaderna underskattar riskerna med Trump. Redan en månad innan växlingen sker i Vita huset har han gjort klart att USA inte kommer att ratificera nya handelsavtal. Han har också lyckats reta upp den kinesiska ledningen rejält. Det är oroande signaler om vad som kan tänkas komma, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.  

Men även om Trump ändrar sig och bejakar internationella handelsavtal och håller sig på god fot med viktiga handelspartners, bedömer Fastighetsägarna att Trumponomics på sin höjd ger en kortsiktig positiv effekt på tillväxten. På längre sikt räknade de med att Trumponomics istället kommer att förstärka de grundläggande problem som finns i den amerikanska ekonomin. 

– Vi förespår ett boom bust-scenario där de ekonomiska klyftorna växer ytterligare. De långsiktiga förlorarna är precis de grupper som bar Trump hela vägen fram till Vita huset. De kommer att bli besvikna, säger Tomas Ernhagen. 

Sveriges tillväxt förväntas vara fortsatt beroende av inhemska drivkrafter. Ökad oro i omvärlden och minskad hjälp från fallande räntor, kommer dock att dämpa bidraget från konsumtion och investeringar. Tillväxt takten i ekonomin minskar därför till ca 2 procent per år 2017 och 2018 och penningpolitiken förblir mycket expansiv. De största ekonomisk-politiska utmaningarna finns, enligt Fastighetsägarna, på arbets- och bostadsmarknaden.

Läs Fastighetsägarnas Konjukturfokus december 2016: Boom Bust med Trump

 

 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera