Fastighetsägarnas nöjesindex: Åre Sveriges roligaste kommun

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2016-03-10

Fastighetsägarnas nöjesindex: Åre Sveriges roligaste kommun

Åre är roligast i Sverige. Den jämtländska skidorten får i varje fall flest poäng när Fastighetsägarna rankar Sveriges kommuner utifrån ett nöjesindex. Indexet baseras på tre variabler: antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet nöjesföretag per 10 000 invånare.

– Stort grattis till Åre. Ett rikt kultur- och nöjesliv gör en kommun attraktiv och är därför en konkurrensfördel, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna som genomfört utredningen.

Rapporten ska inte ses som den slutliga domen över de svenska kommuner nöjesutbud och det är viktigt att poängtera att det är svårt att jämföra kommuner med olika förutsättningar, menar han, men indexet kan ändå ses som en fingervisning.

Åre som ligger i topp har sju gånger fler restauranger och fyra gånger fler serveringstillstånd per invånare än landet som helhet. På andra plats kommer Borgholm och på tredje plats Stockholm, som slår både Göteborg och Malmö med god marginal. Anmärkningsvärt är att det i många av Sveriges kommuner saknas både restauranger och nöjesföretag.

– Det kan vara problematiskt för de kommuner som krymper. Det är viktigt att erbjuda ett socialt liv för att få folk att stanna kvar, säger David Björnberg.

Generellt finns det flest restauranger och serveringstillstånd per invånare i små turistkommuner och flest nöjesföretag i Stockholmsregionen. Både förorts- och pendlingskommuner får i allmänhet mycket låga poäng. Exempelvis är förortskommuner till större städer den kommungrupp som får lägst poäng totalt som exempelvis Partille, Vallentuna och Knivsta.

– Det här tycker vi var anmärkningsvärt i vår studie. Det visar att pendlingskommunerna är just bara en plats att bo på. Även för nöjeslivet pendlar vi in till storstan, säger David Björnberg.

Om Fastighetsägarnas nöjesindex
I rapporten rangordnas Sveriges samtliga 290 kommuner i ett nöjesindex baserat på tre kategorier per 10 000 invånare: antalet restauranger, antalet serveringstillstånd och antalet företag som bedriver underhållningsverksamhet.

Nöjesindex tio i topp

 1. Åre
 2. Borgholm
 3. Stockholm
 4. Malung-Sälen
 5. Strömstad
 6. Härjedalen
 7. Arjeplog
 8. Sotenäs
 9. Tanum
 10. Vaxholm

Läs mer:  intervju med Jan Andersson, näringslivschef i Åre kommun.

 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

 • Kommentar av Sony • 2016-03-10 22:32

  Nu blir det allt lite fel. Malmö är numera en del av Greater Copenhagen. Tar 25 minuter med pendeltåg från svenska till danska sidan av Greater Copenhagen, eller 15 med bil, dvs mindre än resor inom t ex Sthlm. Blir nog lite annorlunda då. Greater Copenhagen kan t ex bjuda på 24 Michelinstjärnor mot 13 i Sthlm och 7 i Göteborg, bara som ett litet exempel.

 • Kommentar av peo • 2016-03-11 09:18

  Så vitt jag vet och resten av världen så är inte Köpenhamn en del av Sverige. Alltså kan inte Köpenhamn räknas in bland Sveriges roligaste kommuner. Malmöiter får nöja sig med att Möllevången jämförs med resten.

 • Kommentar av Sony • 2016-03-11 21:17

  Syftet med indexet är att upplysa turister var i Sverige man har mest nöjesmöjligheter. Och då lär ingen stad i Sverige slå Malmö. Icke Malmöiter får finna sig i att Malmöiter numera bor i Greater Copenhagen.

 • Kommentar av Peo • 2016-03-13 06:58

  Köpenhamn är fortfarande inte Malmö, lika lite som Solna eller Sundbyberg räknats in i Stockholm. Hur mycket du än önskar.

 • Kommentar av Jonas • 2016-03-14 13:11

  Är det inte lite mossigt att ett kriterium för "roligaste" kommunen är högst andel (alkohol)serveringstillstånd per invånare. Roligare än så kan man ha det! Med reservation för att det är rubrikskaparna och inte undersökningen jag reagerar på.