Kraftig ökning av svarthandel när hyresmarknaden inte fungerar

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Bostadsområde i Södertälje.

2016-02-09

Kraftig ökning av svarthandel när hyresmarknaden inte fungerar

Sveriges Radio rapporterar idag om omfattande svarthandel med hyreskontrakt i Södertälje. Hyreslägenheter hyrs ut i andra, tredje och fjärde hand eller säljs på svarta marknaden. Även på många andra orter ökar svarthandeln. Orsaken är att hyresmarknaden fungerat illa under många år och inte förmår möta ett ökat behov, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Det är Sveriges Radios Ekotredaktion som i två inslag rapporterar om svarthandel och illegal andra-, tredje- och till och med fjärdehandsuthyrning i Södertälje utanför Stockholm.

– Situationen i Södertälje är på inget sätt unik. Svarthandel med hyreskontrakt förekommer på många orter och det är en effekt av ett illa fungerande system, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige. 

Bostadsbristen och särskilt bristen på hyreslägenheter har under senare år gått från ett storstadsfenomen till att omfatta alla typer av kommuner enligt Boverkets undersökningar.

– Det går inte längre att förneka att hyressättningssystemet bidrar till svarthandel och illegal uthyrning. Hyresmarknaden förmår därför inte att tillgodose efterfrågan. Situationen på bostadsmarknaden är nu så allvarlig att reformer måste starta för att de som drabbas av bostadsbristen ska få nya möjligheter, säger Reinhold Lennebo. 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

 • Kommentar av Krister • 2016-02-18 18:06

  En avreglerad hyresmarknad löser inte detta problem.

  Jag skulle gärna vilja veta varför ni tror motsatsen?

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av Martin Lindvall • 2016-02-18 19:05

  Svarthandel uppstår p g a av brist och om det finns ett värde att realisera mellan det reglerade priset och vad någon är villig att betala.

  Vi ser en omreglering av hyresmarknaden som ett av flera nödvändiga steg för att minska bristen och det utrymme mellan marknadspris och reglerat pris som i dag utnyttjas av svarthandlare.

  Därutöver förekommer svarthandel som bygger på rena bedrägerier och för att möta det behövs andra åtgärder också.

  Kommentaren är rapporterad
 • Kommentar av Krister • 2016-02-20 12:23

  Jag skulle vilja vet hur situationen i ex. Södertälje skulle lösas med marknadshyror?