Per Gudmundson årets skattejournalist

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Per Gudmundson tilldelas Näringslivets Skattedelegations mediapris 2016. Foto: Sören Andersson

2016-12-13

Per Gudmundson årets skattejournalist

Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson har utsetts till årets skattejournalist 2016 av Näringslivets Skattedelegation. Per Gudmundson får priset för att han skriver om aktuella och svåra skattefrågor på ett pedagogiskt sätt för en bredare publik, skriver juryn i sin motivering.

Näringslivets Skattedelegation, där Fastighetsägarna är en av huvudmännen, delar sedan 2008 årligen ut ett mediapris till årets skattejournalist till en person som gjort de bästa insatserna för att öka intresset och förståelsen för skatternas betydelse för ekonomin i ett samhälls-, företags- och individperspektiv. 2016 års pris går till Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. Juryn skriver i sin motivering att:

Per Gudmundson skriver om alla aktuella skattefrågor och räds inte svåra ämnen. Han förklarar problematiken med höga och skadliga skatter på ett pedagogiskt sätt för en bredare publik och han hittar ständigt nya vinklar för att åskådliggöra sina tankar i ämnet. Lafferkurvor blir till Lattekurvor och regeringens skattehöjningar beskrivs med Topelius psalm ”Var är den skatt som bliver?”.

Priset delades ut av Näringslivets Skattedelegations ordförande Staffan Bohman som poängterade att Per Gudmundson ofta anlägger ett rättviseperspektiv på skattefrågor som får läsaren att tänkta ett varv till och exemplifierade med frågeställningar som: Varför blir en för hög skatt på ”knegare” bättre för att skatten på företagande höjs? Kilometerskatt ställs mot regeringens glesbygdspolitik och blir höga marginalskatter redan på låga löner uthärdligare om Svensson räknas som ”höginkomsttagare”?

– Många verkar uppleva att skatt är ett krångligt ämne, men skribenter som Gudmundson har förmåga att göra problematiken kring skatter relevant för alla, vem de än är och var de än är i livet. Därför anser vi att Gudmundson spelar en viktig roll i skattedebatten, vilket vi gärna vill belöna, säger Staffan Bohman, ordförande i Näringslivets Skattedelegation.

Näringslivets Skattedelegations mediapris

Mediapriset instiftades i anslutning till Näringslivets Skattedelegations 90-årsjubileum 2008. Förra året gick priset till Marie Edholm och Hans Strandberg, på Dagens Arbete. Tidigare pristagare är Petter Birgersson, Ystads Allehanda, Tobias Wikström, Dagens Industri, Eric Erfors, Expressen, Kristina Gauthier Reberg, Riksdag & Departement, PJ Anders Linder, Svenska Dagbladet samt Eva-Lena Ahlqvist, Dagens Industri.

 
Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera