Politiskt mod krävs för att lösa bostadskrisen

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Partiledardebatt. Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagsförvaltningen.

2016-03-14

Politiskt mod krävs för att lösa bostadskrisen

Staten måste skapa regelverk som gör att bostadsmarknaden fungerar utan de långa köer, svarthandel med hyreskontrakt och ökad segregation som följer i kölvattnet på dagens system. Det skriver Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen i en replik till Hyresgästföreningen på SvD Näringslivs debattsida.

Hyresgästföreningens chefsekonom Marielle Juhlin skriver på SvD Näringslivs debattsida att fri hyressättning inte löser bostadsbristen. Fastighetsägarnas chefekonom skriver i en replik att det krävs mycket mer än en friare hyressättning för att komma tillrätta med bostadsbristen.

– Den fria, eller snarare friare, hyressättning som många förespråkar kommer inte att räcka för att avhjälpa den skriande bostadsbristen. Det krävs också en hel del andra åtgärder om vi någonsin ska lyckas vända den olyckliga utvecklingen på bostadsmarknaden, säger Tomas Ernhagen och fortsätter.

– Införandet av presumtionshyror speglar det politiska systemets oförmåga att ta tag i det otidsenliga hyressättningssystemet. Istället för att genomföra grundläggande reformer försöker man lappa och laga. Det är ett system som har varit extremt kostsamt för samhället och som starkt bidrog till det statsfinansiella moras som ledde Sverige in i det tidiga 1990-talets kris, säger Tomas Ernhagen.

Den bostadsbrist som regleringen skapade under åren efter kriget löstes i panik med ett dyrt subventionerat miljonprogram. När stöden togs bort i samband med krisen blottades plötsligt regleringens extremt negativa inverkan på viljan att producera och förvalta hyresrätter, menar Ernhagen.

– En reformering av hyressättningssystemet skulle vara en viktig del för att minska bostadsbristen, men det räcker inte. Staten måste skapa regelverk som gör att bostadsmarknaden fungerar utan långa köer, svarthandel med hyreskontrakt och ökad segregation.

– Kommunerna måste å sin sida se till att det planläggs mark i en takt som gör det möjligt möta det stora behovet av bostäder. I kombination med minskat byggkrångel och lokala särlösningar tror jag i så fall att det finns stora förhoppningar att faktiskt få bukt med bostadsbristen. Men det kommer ta tid och kräver politiskt mod, avslutar Tomas Ernhagen.