Systemfel bakom kollapsade hyresförhandlingar

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2016-01-15

Systemfel bakom kollapsade hyresförhandlingar

Fler än 43 000 hushåll drabbas när hyresförhandlingar igår bröt samman i Göteborg. I hela landet handlar det om hundratusentals hyresgäster som får vänta på besked om nya hyror, när det inte går att nå uppgörelser inom ramen för det kollektiva hyresförhandlingssystemet. Systemet saknar helt arbetsmarknadens stupstockar, medlingsinstitut och möjlighet till stridsåtgärder. Det är huvudorsaken till att uppgörelser inte nås. Systemet bör omgående förändras.

Under hösten och vintern har många fastighetsägare på nytt upplevt att Hyresgästföreningen fördröjer hyresförhandlingar. Det innebär att hyresgästerna får vänta orimligt länge på besked om sin hyra för det kommande året. Samtidigt får fastighetsägare inga besked om de ekonomiska förutsättningarna för ett verksamhetsår som redan påbörjats.

Det är oacceptabelt att hyresförhandlingarna återkommande kan fördröjas av Hyresgästföreningen utan att det får några konsekvenser. Hyresförhandlingarna jämförs ofta med arbetsmarknadens förhandlingsstruktur, men arbetsmarknadens medlingsinstitut och stridsåtgärder finns inte på hyresmarknaden. Här har i stället en part, Hyresgästföreningen, i praktiken möjlighet att dra ut på förhandlingarna tills motparten ger upp. Därför är vår enda möjlighet att komma ur det låsta läget att avbryta förhandlingarna och låta hyresnämnderna avgöra hyresnivåerna, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

– Nu väntar en lång juridisk process för både hyresgäster och fastighetsägare. Det kollektiva hyresförhandlingssystemet i sin nuvarande form visar återigen att det är en del av orsaken till de problem bostadsmarknaden dras med. Hyresförhandlingssystemet måste därför reformeras, säger Reinhold Lennebo.

– Vår utgångspunkt är att hyresgäster ska få bättre möjligheter att teckna individuella avtal med sin hyresvärd, om såväl hyresnivåer som om hur ofta och med vilken nivå hyran justeras. På så sätt skapas större förutsägbarhet och hyresgäster slipper den otrygghet som följer av återkommande segdragna förhandlingar och retroaktiva hyror. I väntan på större reformer behöver förhandlingssystemet omgående få tillgång till verktyg som påskyndar förhandlingsprocessen, med stupstockar och medlingsfunktion, säger Reinhold Lennebo.

I veckan bjöd regeringen in till blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Ett initiativ som välkomnas av Fastighetsägarna.

– Vi har länge efterlyst blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Nu förväntar vi oss att det också leder till konkreta överenskommelser som även berör hyresmarknadens funktionssätt. Det krävs för att vi ska få en fungerande bostadsmarknad, avslutar Reinhold Lennebo. 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

 • Kommentar av Uffe • 2016-01-21 22:34

  Borde det inte finnas hyresauktioner ? Hyresgäster får betala den hyra som de accepterat (om två har samma belopp, får den med längst kötid lägenheten) och sen gäller den hyran i fem år och räknas upp med inflationen. Efter de fem åren sker en ny auktion där den gamla hyresgästen har företrädesrätt. Tvingas man flytta efter ett sådant tillfälle har man tre månader på sig, annars kan någon av parterna alltid säga upp avtalet på sex månader. För enkelt att säga upp hyresgästen = massor av förhandlingar, hyresgästen tar ej hand om lägenheten. För svårt = dålig rörlighet, fastigheter centralt får för dåligt betalt, men de i perifera lägen tjänar på överkonsumtion.

 • Kommentar av Martin Lindvall • 2016-01-23 15:21

  Hej Uffe!

  Trygghet och konsumentskydd är viktiga nyckelbegrepp på en väl fungerande hyresmarknad. Auktionsförfarande som berör boende är vi därför tveksamma till. I ditt förslag finns det annars inslag från den tyska modellen, som har flera förtjänster.

  Vi tog för något år sedan fram ett förslag för hur en reformering av det svenska hyressättningssystemet skulle kunna genomföras. Du finner det på http://www.fastighetsagarna.se/webbshop/rapporter/bostadspolitik/en-ny-svensk-modell-ar-mojlig

  Martin