Yngre befolkning ökar behovet av en reformerad bostadsmarknad

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2016-02-25

Yngre befolkning ökar behovet av en reformerad bostadsmarknad

Rekordsnabb befolkningstillväxt och en allt yngre befolkning innebär nya utmaningar för att kunna tillgodose behovet av bostäder och samhällsfastigheter. Det framhåller demografen Peter Stein i en ny rapport om befolkningsutvecklingen och konsekvenserna för fastighetsbranschen, som tagits fram på uppdrag av Fastighetsägarna.

I en intervju med Fastighetstidningen säger Peter Stein att befolkningen ökar snabbare än någonsin tidigare och dessutom föryngras kraftigt.

– Snart är antalet svenskar yngre än 15 år lika många som de över 65 år. Det innebär en stor utmaning framför allt genom en kraftig ökad efterfrågan på samhällsfastigheter, men det tycks ingen riktigt ha tänkt på, säger Peter Stein till Fastighetstidningen. 

Rapporten Sveriges rekordsnabba befolkningstillväxt och fastighetsmarknaderna i storstadsregionerna visar att efterfrågan på fastigheter kommer öka kraftig när behovet av lokaler för skolor och förskolor blir större. Dessutom bidrar den rekordsnabba befolkningsökningen till att efterfrågan på bostäder kommer öka kraftigt, särskilt i storstadsregionerna där över hälften av befolkningstillväxten sker.

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna, menar att den snabba befolkningsutvecklingen påskyndar behovet av att reformera bostadsmarknad så att den ökade behovet av bostäder kan mötas med ett ökat utbud.

– Den rekordhöga byggtakten vi har idag räcker inte till för att tillgodose behovet av bostäder. Befintliga bostäder behöver utnyttjas bättre och det kräver att våra politiker tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken och snarast inleder reformer som kan bidra till ökad rörlighet och ett ökat utbud i såväl hyresbeståndet som i det privatägda beståndet, säger Tomas Ernhagen.
Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera