Blocköverskridande överenskommelse krävs för fler nyanlända på arbetsmarknaden

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

”Vägen till viktiga riktiga jobb” är ett gemensamt projekt inom Framtidenkoncernen, med målet att ge 300 nyanlända praktik i fastighetsbranschen under en treårsperiod. Foto: Cecilia von Elern

2017-03-02

Blocköverskridande överenskommelse krävs för fler nyanlända på arbetsmarknaden

Bygg- och fastighetsbranschen behöver under de närmaste 10 åren rekrytera 110 000 personer för att kunna möta den efterfrågade byggtakten. För oss är det därför oerhört viktigt att kunna få tillgång till den arbetskraft och mångfald som de nyanlända utgör. Men för att vi ska kunna göra det framgångsrikt krävs också en blocköverskridande uppgörelse om nyanländas etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Fastighetsägarna tillsammans med Fastigo, HSB och Sabo i en gemensam debattartikel.

I debattartikeln framhålls exempel på hur bostadsbolag redan idag arbetar för att stärka integrationen genom att ställa egna sociala krav på entreprenörer eller genom att skapa alternativ till Arbetsförmedlingen. Men för att fastighetsbranschen framgångsrikt ska kunna bidra till en ökad integration på arbetsmarknaden krävs också en samordnad satsning från regeringen och oppositionen. 

Tidigare har blocköverskridande överenskommelser om exempelvis försvaret och energin slutits. Nu behövs en långsiktig överenskommelse om hur vi på bästa sätt ska få nyanlända personer i arbete och ta tillvara den kompetensresurs de utgör. För att fastighetsbranschen ska kunna bidra ytterligare till integrationen på arbetsmarknaden behöver en blocköverskridande överenskommelse innefatta följande punkter:

  • Det ska finnas utvecklade valideringssystem för alla branscher med bristyrken. Men det måste också ställas högre krav från politiskt håll. Redan i dag finns det valideringsverktyg för fastighetsbranschen, men dessa används inte av Arbetsförmedlingen. 
  • De arbetsmarknadsåtgärder som finns för nyanlända ska vara få, men bra och lätta att administrera för företagen. I dag finns en uppsjö av olika alternativ och varken företag eller Arbetsförmedling klarar av att hantera dessa. Enklare och mer tillgängliga verktyg som exempelvis matchningssajter behövs för att underlätta för företag att anställa. 
  • Privata alternativ, med rätt stöd och förutsättningar, ska kunna komplettera Arbetsförmedlingen så att Arbetsförmedlingen får arbetsro och möjlighet att hantera olika grupper av arbetssökande.

Läs hela den gemensamma debattartikeln från Fastighetsägarna, Fastigo, HSB och Sabo om ökad integration av nyanlända på arbetsmarknaden på Dagens Samhälle. 

 
Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera