Digitaliseringen kan inte mötas med krav på postboxar

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Skriver på dator.

2017-03-13

Digitaliseringen kan inte mötas med krav på postboxar

Inför obligatoriskt krav på postboxar i flerfamiljshus. Det föreslår statliga Postlagsutredningen för att underlätta för Postnord. Det är ett omodernt och orimligt krav som inte hjälpt den danska posten att möta digitaliseringen där krav på postboxar funnits i flera år. Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) måste lyfta bort krav på postboxar i diskussionen om framtidens post. Det kräver Fastighetsägarna i en gemensam debattartikel med Sabo, Riksbyggen, HSB, Hyresgästföreningen och Bostadsrätterna.

Postnord befinner sig i en djup ekonomisk kris och begär ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor av ägarna för att klara sina kostnader. Framför allt är det den danska verksamheten som går med stora förluster efter att brevmängderna sjunkit kraftigt sedan det infördes krav på obligatorisk digital kommunikation mellan myndigheter och privatpersoner 2014.

– Även om vi inte kommit lika långt som Danmark i digitaliseringen kommer vi att se samma utveckling i Sverige. Det är en trend som inte går att möta med omoderna krav på postboxar. I så fall skulle den danska posten inte ha problem, där obligatoriskt krav på postboxar funnits i flera år, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna. 

i diskussionerna om Postnords framtid diskuteras bland annat portohöjningar, färre utdelningar än fem dagar i veckan och sänkt krav på utdelning av brev dagen efter inlämning. Samtidigt befinner sig Postnord i en förtroendekris. Från 2015 till 2016 ökade antalet klagomål om postutdelning hos Post- och telestyrelsen (PTS) med hela 197 procent.

– Vi behöver en post med god kvalitet över hela landet. Hur en modern post ska utformas är viktigt att diskutera, men en ökad digitalisering kan inte bekostas av fastighetsägare och boende. Digitaliseringsminister Peter Eriksson måste därför lyfta bort kravet på postboxar i diskussionen om framtidens post, säger Rikard Silverfur. 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera