Fastighetsägarna och SABO: Omöjligt att lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok
2018-04-09

Fastighetsägarna och SABO: Omöjligt att lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning

Hyresvärdar ska lägga moms på el-, gas- eller vattenförbrukning om förbrukningen inte ingår i hyran och debiteras separat. Det anser Skatteverket i ett nytt ställningstagande. Ett beslut som går emot de hyresrättsliga principerna och som dessutom kommer leda till ökade kostnader både för hyresgäster och hyresvärdar. Ställningstagandet måste därför prövas rättsligt om inte Skatteverket ändrar sin bedömning. Det skriver Fastighetsägarna och SABO i en gemensam skrivelse till Skatteverket.

 Skatteverkets ställningstagande innebär att boende i hyresrätt som utöver hyra för bostaden betalar el, vatten och gas utifrån förbrukning också ska betala moms för förbrukningen. Moms ska även betalas om hyresgästerna debiteras med schablonbelopp men där avstämning sker mot faktiskt förbrukning. Något som är omöjligt enligt hyreslagstiftningen anser Fastighetsägarna och SABO.

– Hyreslagstiftningen säger att även om el, gas och vatten debiteras efter förbrukning är det en del av hyran. Det går därför inte att bryta ut förbrukningen från hyran och momsbelägga den del av hyran som Skatteverket vill, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

Dialog behövs mellan Skatteverket och fastighetsföretagen

Skatteverket ställningstagande har lett till många frågor kring hur moms på el, gas och vatten ska hanteras för hyresgäster som debiteras individuellt utifrån faktiskt förbrukning.

– Vi vill föra dialog med Skatteverket för att tydliggöra vilka problem det nya ställningstagandet innebär för hyresgäster och hyresvärdar. Står Skatteverket fast vid sin bedömning måste det prövas rättsligt innan fastighetsföretagen kan börja lägga moms på förbrukning som är en del av hyran, säger Ulla Werkell.

Läs Fastighetsägarna och SABOs gemensamma skrivelse till Skatteverket om moms på el, gas och vatten för hyresgäster som debiteras efter förbrukning.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera