Fastighetsföretag kritiska mot Hyresgästutredningen

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Med Hyresgästutredningens förslag får hyresgäster stora möjligheter att stoppa renoveringar.Med Hyresgästutredningens förslag får hyresgäster stora möjligheter att stoppa renoveringar.

2017-04-26

Fastighetsföretag kritiska mot Hyresgästutredningen

Färre renoveringar och färre nybyggda hyresrätter blir resultatet med Hyresgästutredningens förslag. Men tvisterna om renoveringar kommer inte att minska – tvärtom. Tvisterna blir både fler och mer komplicerade att hantera till följd av detaljstyrningen. Det skriver sex vd:ar från privata och kommunägda bostadsbolag i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

Regeringens utredare Agneta Börjesson (MP) har nu presenterat Hyresgästutredningens förslag. Utredaren föreslår bland annat att hyresgäster ska få kraftigt utökade möjligheter att påverka både omfattning och utformning av renoveringar. Samtidigt kvarstår hyresvärdens ansvar för fastighetens tekniska livslängd och att bostäderna möter önskemålen från framtida hyresgäster avseende kvalitet och modern standard. 

I en debattartikel i Svenska Dagbladet reagerar sex vd:ar i kommunägda och privata bostadsbolag på förslagen från Hyresgästutredningen. I debattartikeln skriver de att det är orimligt att hyresgäster ska kunna få så stort inflytande att de kan stoppa nödvändiga renoveringar samtidigt som de med endast tre månaders uppsägningstid kan lämna sin lägenhet och flytta från huset.

Fastighetsbolagen skriver att både privata och kommunägda fastighetsbolag kan bli bättre i renoveringsprocesser men balansen mellan fastighetsägarens och hyresgästens ibland motstående intressen måste upprätthållas. Med Hyresgästutredningens förslag tippar balansen över ända och vi fastighetsägare fråntas möjligheten att ta ansvar. Det skadar bostadsmarknaden på många plan och drabbar både nuvarande och framtida hyresgäster.

 
Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera