Gör om, gör rätt, gör hyresrätt!

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Frukostseminarium Gör om, gör rätt, gör hyresrätt!

2017-11-21

Gör om, gör rätt, gör hyresrätt!

Idag gästades Fastighetsägarnas frukostseminarium av författarna Henrik Bredberg och Jan FH Kockum som diskuterade boken "Gör hyresrätt! Idéer för en utvecklad hyresmarknad". Därefter debatterades hyresmarknaden av två paneler där de medverkande var: Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V), Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson (KD), Erik Elmgren, förhandlingschef, Hyresgästföreningen, Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder, Nathalie Brard chef hyresmarknad, Fastighetsägarna Stockholm.

Henrik Bredberg och Jan FH Kockum har nyligen lanserat boken "Gör hyresrätt! Idéer för en utvecklad hyresmarknad" i vilken man vill belysa problematiken med dagens hyressättningssystem. Syftet med boken är att dels skapa debatt och dels uppmana politiker att utreda frågan för att förbättra hyresmarknaden. Här kan du läsa mer om och beställa boken.

Det hettade till mellan Nooshi Dadgostar, bostadspolitisk talesperson (V) och Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson (KD) när Nooshi Dadgostar uttryckte att det nuvarande hyressättningssystemet inte är en katastrof. Caroline Szyber var snabb på att svara: ”Om vi skulle börja om från början hade vi inte infört detta hyressystem idag och kallat det konsumentsäkert.” 

Erik Elmgren, förhandlingschef, Hyresgästföreningen, ansåg att årets hyresförhandlingar går smidigt. Enligt Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder, är det en motsatt bild av hur det är i verkligheten: ”Hyresförhandlingarna fungerar inte. Och inte bara här i Stockholm – det fungerar inte i hela landet.” 

Nathalie Brard, Fastighetsägarna Stockholm, lyfte fram behovet av en oberoende medlingsinstans dit parterna kan vända sig om de inte kommer överens i de årliga förhandlingarna. ”Det är först då vi kan tala om verkliga förhandlingar”, ansåg hon. Erik Elmgren svarade att: ”Hyresgästföreningen är beredda att titta på alla möjliga tvistlösningssystem.”

Frukostseminariet modererades av Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige.