Öka tryggheten – gör det enklare för fastighetsägare att transportera bort övergivna bilar

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Bilvrak på parkeringsplats.Bilvrak på parkeringsplats.

2017-10-06

Öka tryggheten – gör det enklare för fastighetsägare att transportera bort övergivna bilar

Övergivna och felparkerade bilar har blivit ett allt vanligare problem, något som ökar risken för skadegörelse och annan brottslighet. Varje vecka kommer nya polisrapporter om att bilar brinner i utsatta ytterstadsområden. Det skapar stor otrygghet för de som bor i och besöker området. Fastighetsägarna kräver därför tillsammans med HSB, Hyresgästföreningen och SABO att det ska bli enklare för fastighetsägare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar på privat mark.

Det är i en skrivelse till justitieminister Morgan Johansson (S) som Fastighetsägarna tillsammans med de övriga organisationerna kräver att lagen ändras så att övergivna och felparkerade bilar på privatägd mark kan transporteras bort enklare. Idag kan det bara göras om bilarna står på offentligt ägd mark. 

– Vi hör från allt fler fastighetsägare att de har problem med att det står bilar på innergårdar, på lekplatser och i rabatter eller övergivna bilar på parkeringar. Ibland är det fråga om rena bilvrak. Det gör att området upplevs som nedgånget, illa omhändertaget och otryggt. Fastighetsägare har idag inte tillräckligt lagligt stöd för att flytta bilar på privat mark. Vi vill att det bli enklare för fastighetsägare att flytta de här bilarna, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige och författare till skrivelsen. 

Förutom en ökad otrygghet bidrar även de övergivna och felparkerade bilarna till fler problem. Det blir svårare för boende och besökare att hitta parkering, något som framförallt drabbar äldre och rörelsehindrade.  Det blir problem med att sopor inte kan hämtas när felparkerade bilar står i vägen och hindrar sopbilar att komma fram. Dessutom leder det till ökad risk för brottslighet. 

– Det förekommer att de här bilarna vandaliseras och sätts i brand. Lagen behöver ändras så att fastighetsägare kan transportera bort bilarna på ett effektivt sätt. Det skulle ge fastighetsägare ett konkret verktyg att jobba brottsförebyggande och öka tryggheten för de boende i området, säger Marie Öhrström.