Skatterättsnämnden går emot Skatteverket: Ingen reavinstskatt när bostadsrättshavare köper garage eller förråd

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2017-10-09

Skatterättsnämnden går emot Skatteverket: Ingen reavinstskatt när bostadsrättshavare köper garage eller förråd

När en bostadsrättshavare slår ihop ett vindsförråd med lägenheter eller köper en garageplats ska det inte reavinstbeskattas. Det anser Skatterättsnämnden i ett nytt beslut och går däremot Skatteverket. Ett beslut som välkomnas av Fastighetsägarna. – Det är en rimlig tolkning av när en bostadsrättshavare ska betala reavinstskatt, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

i februari 2017 kom Skatteverket med nya riktlinjer för när en bostadsrättshavare ska betala reavinstskatt vid sammanslagningar av bostadsrätter, exempelvis när ett vindsförråd slås ihop med en bostadsrätt eller när en bostadsrättshavare köper en garage- eller parkeringsplats. Skatteverkets beslut innebär att bostadsrättshavaren ska betala reavinstskatt på värdeökningen vid den här typen av förändringar av bostadsrätten. 

– Trots att bostadsrättshavaren bor kvar tvingas man att betala reavinstskatt precis som vid en försäljning. Det kan handla om mycket stora belopp och strider dessutom mot skatteförmågeprincipen, som innebär att skatt betalas först när den som blir beskattad har reell möjlighet att betala, säger Ulla Werkell

Skatterättsnämnden går emot Skatteverket om reavinstskatt vid sammanslagningar
Nu går Skatterättsnämnden i två beslut emot Skatteverket. Skatterättsnämnden anser att reavinstskatt inte ska betala i ett fall där ett vindsförråd på sju kvadrameter slogs ihop med en bostadsrätt och i ett fall där en bostadsrättshavare köpt en garageplats i bostadsrättsföreningen. Nämnden skriver att oavsett om det ur ett juridiskt perspektiv blir en ny bostadsrätt vid den här typen av köp och sammanslagningar ska inte bostadsrättshavaren betala reavinstskatt. Skatteverket har ännu inte bestämt sig för om besluten ska överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. 

– Om besluten står sig innebär det att bostadsrättshavare vid här typen av förändringar av bostadsrätter vanligtvis inte ska betala reavinstskatt. Skatterättsnämndens beslut innebär också att den som under de senaste fem åren fått betala reavinstskatt vid sammanslagningar av bostadsrätter nu kan begära omprövning, säger Ulla Werkell.

Skatterättsnämnden 

Skatterättsnämnden är en myndighet under Finansdepartementet som meddelar bindande förhandsbesked i skattefrågor.

 
Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera