När hyresgästerna hyr ut till turister under sommaren

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2015-09-02

När hyresgästerna hyr ut till turister under sommaren

Airbnb eller couchsurfing. Det finns många namn för samma företeelse - att hyresgästerna via specialiserade hemsidor hyr ut sin lägenhet för en kort period till turister. Men vad gäller egentligen? Charlotte Andersson, vd på Fastighetsägarna GFR, som skrivit boken om hyresnämndernas praxis kring andrahandsuthyrning reder ut begreppen och ger några konkreta råd om vad du som fastighetsägare bör tänka på. I ett nytt beslut från Hyresnämnden i Stockholm tillåts inte uthyrning via Airbnb.

Att tillfälligt hyra ut hela eller del av sin lägenhet till en turist på besök i stan har snabbt blivit en trend över hela världen. Uppläggen varierar. Den tillfälliga gästen kan förutom övernattning till en billig peng få trevligt sällskap, lite god mat och de bästa lokala tipsen. En av de störst sajterna som förmedlar sådana rum eller lägenheter är Airbnb. Men i ett nytt beslut från Hyresnämnden i Stockholm tillåts inte uthyrning via Airbnb.

Är det okej att hyresgästerna hyr ut i andra hand till turister, Charlotte Andersson, vd på Fastighetsägarna GFR?
- Lagen skrevs innan Internet möjliggjorde nya företeelser som Airbnb. Men i ett beslut om andrahandsuthyrning har nu Hyresnämnden i Stockholm gjort ett tydligt uttalande om uthyrning via Airbnb. Ansökan till hyresnämnden avsåg uthyrning av en bostadsrättslägenhet till flera olika personer under en tidsperiod om en månad. Nämnden konstaterade att andrahandshyran motsvarade ersättningen för hotellrum och att uthyrningen var mer att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur. Dessutom kan det vara störande för övriga boende i huset när många okända personer rör sig i fastigheten. Därför lämnades inte tillstånd till uthyrningen.

Gäller det här beslutet alla uthyrningar till turister?
Beslutet är inte formellt bindande för övriga hyresnämnder, men med den allra största sannolikhet kommer övriga nämnder i landet att fatta samma beslut vid liknande vid liknande omständigheter. Hyresnämnderna strävar hela tiden efter en enhetlig praxis. Dessutom gäller beslutet uthyrning av bostadsrätt. Sedan förra året har bostadsrättshavare större frihet än hyresgäster att hyra ut i andra hand. Det betyder att hyresnämnderna inte kommer att göra en generösare bedömning vid uthyrning av hyresrätt, snarare tvärt om.  

Vilket är ditt bästa tips till våra medlemmar?
 - Var uppmärksam på den här typen av andrahandsuthyrningar. Det kan vara värt att med jämna mellanrum söka på de vanligaste hemsidorna för att se om lägenheter i de egna husen ligger ute för andrahandsuthyrning. Var tydlig mot hyresgästerna om att upplåtelser via Airbnb inte accepteras. Uthyrning utan tillstånd kan utgöra grund för uppsägning. Snart kommer vi att ha en skrivning om detta även i våra riktlinjer för andrahandsuthyrning
.

Här hittar du våra riktlinjer för andrahandsuthyrning.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

  • Kommentar av Charlotte • 2015-12-20 11:46

    Vad gäller om hyresvärden godkänner Airnb för endast en lägenhet i fastigheten, en lägenhet som hyrs av en släkting till hyresvärden? Antar att det är i sin ordning då? Har nya "grannar" nästan varje vecka som checkar in!

    Kommentaren är rapporterad