En stor man i en liten ort

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Foto: Sofia Sabel

2017-09-11

En stor man i en liten ort

Om man ska få något gjort behöver man ibland bara göra det. Det är PeO Anderssons valspråk. Som av en händelse blev han fastighetsägare i det rike där han är född – och där han kommer att dö. PeO Andersson är nästan kung i Tibro – och hans entreprenörshjärta bultar hårt för den lilla orten på den västgötska slätten där samarbete är en självklarhet.

För PeO Andersson är det mesta verkligen möjligt. Ska det finnas ett riktigt konditori på orten, ja då får man också ge sig in i bageribranschen. Förutom att vara fastighetsägare driver han och hans hustru Marie också stans enda konditori, Bagare Brage. Lokalen är nyrenoverad, men tapeter och inredning har en tydlig 50-talsprägel från den tid då man gärna åt stora gräddiga bakelser och drack kaffe ur riktig kaffekopp. PeO Andersson tar en rejäl bit av Tibrobakelsen, en ljuvlig skapelse med vitt marsipanöverdrag där det gömmer sig en lindblomsgrön pärongrädde, päronbitar och mycket chokladkräm. Ovanpå hela härligheten ligger en brun träklubba i mörk choklad och på sidorna hyvelspån av choklad. På en ort som har sitt ursprung i den svenska trä- och möbelindustrin från mitten av 1800-talet är träklubban (pådrivaren) själva symbolen för entreprenörsanda och företagande.

– När vi fick chans att ta över verksamheten var det inte mycket att tveka på, säger PeO Andersson och tar en klunk kaffe ur kaffekoppen som är ett auktionsfynd från Tradera.

Historien om PeO är en riktig solskenshistoria. Han började med sin verksamhet i mitten på 80-talet. Som utbildad elektriker och med ett stort intresse för bilar var han och brorsan ute efter ett större garage där de kunde meka. Istället blev ett hyreshus med fyra lägenheter till salu. Ja, varför inte, som PeO ofta resonerar. Att köpa en fastighet på 90-talet då bankerna ville sälja men ingen ville köpa visade sig långsiktigt vara en god affär – även i Tibro.

– Jag skulle aldrig köpa något som jag själv inte vill bo i. Närhet till centrum och bra service till hyresgästerna är mina ledord, säger PeO Andersson som nu sålt av delar av sitt bestånd för att öka soliditeten i de åtta fastigheter han har kvar.

Vi far runt i hans senaste bilkärlek, en svart Tesla Model X, när han berättar hur han tagit de tillfällen som dykt upp. Som elektriker började han utveckla maskiner för industrin. Så småningom ledde det honom till dåvarande Sovjetunionen och borgmästaren i Moskva. På den vägen fick han slutligen en förfrågan från president Jeltsin om att specialdesigna ett ryskt porslin med svensk kvalitet och leveranssäkerhet.

– Men där gick jag utanför min egen komfortzon. Till slut kom idén att vi kunde göra motsvarigheten till Nobelservisen i den ryska flaggans färger.

När servisen skulle visas upp för den ryska eliten dukade han upp provexemplaret på mammas vita linnedukar. Succén blev ett faktum och det var så porslin från Rörstrand hamnade i Kremls festvåning.

Tillbaka till Tibro med 11 000 invånare. Planerna är stora och PeO Andersson är med i många sammanhang. Som M-politiker i kommunstyrelsen, som medlem i Missionskyrkan och Rotary och som väldigt engagerad i stadsutvecklingen. Nyligen placerade sig Tibro på andra plats i tävlingen om årets Stadskärna.

– Vi har sedan 20 år tillbaka jobbat för att göra vår ort attraktiv, nu fick vi det på pränt. Vi fick också bättre struktur på våra samarbetsformer, säger han. Tibro hade kunnat plågas av sin närhet till centralorten Skövde. Istället finns ett självförtroende som gjort att man vågat satsa. Bland annat finns ett Näringslivshus med möbelmuseum, Inredia, man har en egen hashtag som finns upptryck i alla skyltfönster och som giveaways. Det satsas på näridrottsplatser, skateparker och utegym. Man lockar artister som Diggilogänget och Charlotte Perrelli att uppträda på Ånaplan (en stor gräsmatta intill Tidan), och givetvis arrangeras en årlig festival med tusentals besökare. Nästa projekt handlar om att bygga en permanent scen för alla dessa event.

– Vi brukar skoja och säga att man på andra orter ringer Stockholm och ber om mer pengar när livet är hårt. I Tibro biter vi ihop och jobbar ännu hårdare. Det finns en småföretagaranda och ett föreningsliv som äraktivt, och det finns ett positivt samarbetsklimat. Det tror jag är de största framgångsfaktorerna för en liten ort som Tibro. Vi är vana att göra saker själva för ingen annan gör det åt oss.

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera