Hett att jobba själv tillsammans

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Bild: Kim Svensson

2017-09-08

Hett att jobba själv tillsammans

Tänk dig ett kontor som hyresgästen kan säga upp på två månader. Dessutom ingår kaffe, kopiator, gym, wifi och parkering i abonnemanget. Låter det som en dålig affär? Tvärtom, menar Linda Petterson, vd på Nääs fabriker som nu satsar på det senaste inom lokaluthyrning: coworking.

Konceptet är redan väl etablerat i Indien, USA, Ryssland och England. Och marknaden har hittat till Stockholm. Nu ökar intresset även i Västsverige. I somras öppnade företaget Convendum upp portarna till lokaler med konceptet coworking i en av Wallenstams fastigheter på Avenyn. I Tollered utanför Lerum har möjligheten funnits sedan i mars.

– Vi kommer få se mer av den här typen av uthyrning i framtiden. Det är relativt enkelt även för mindre fastighetsägare att genomföra och det kräver inte så omfattande investeringar. Framförallt är det något som börjar efterfrågas på marknaden, säger Linda Petterson, vd på Nääs Fabriker som är ett dotterbolag till fastighetsbolaget Ernst Rosén.

Nääs Fabriker ligger längst med E20 och många företag tycker det är lätt att ta sig dit och därmed slippa både Göteborgs bilköer och trängselskatt. För 1795 kronor i månaden kan småföretagare hyra in sig på en för dagen ledig arbetsplats i de nyrenoverade lokalerna. En yta på 300 kvadratmeter har inretts i modern och hemtrevlig stil där karaktären av fabriksmiljö ändå finns kvar. Men även större företag visar intresse av att hyra en plats för anställda som pendlar eller behöver en alternativ arbetsplats under en kortare period.

Det finns sköna soffor att sjunka ner i, ljusa arbetsplatser och ett fullt utrustad modernt kök där företagarna kan värma sin lunchlåda. Det finns många konferensrum att välja på med olika inriktning, med soffor, mysrum och traditionellt. Samtliga med all teknik man kan önska sig. Städning, kaffe, tidning, wifi och kopiator ingår i abonnemanget. Alla medlemmar får ett eget skåp där man låser in sina tillhörigheter när arbetsdagen är slut.

– Vi satsar på de småföretagare som inte vågar teckna sig på långa hyresavtal. Vi har 24 arbetsplatser idag, men ambitionen är att ha dubbelt så många abonnemang för alla är ju inte här samtidigt, förklarar Linda Petterson.

Parallellt med coworking-konceptet har man också satsat på att hyra ut möblerade kontor där allt finns på plats och det är bara för hyresgästen att flytta in.

– Det är när människor möts som det händer saker. Så förhoppningsvis kommer de företag som börjar med ett abonnemang att växa och så småningom behöva ett större kontor. Då finns det färdigt.