Till dig som är hyresgäst

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Till dig som är hyresgäst

Det finns vissa saker att tänka på när du upptäcker fel, hyr ut i andrahand eller vill måla om. Här får du information om några av de rättigheter du har som hyresgäst. Du kan även läsa om de skyldigheter du har gentemot hyresvärden.

Detta kan du begära

Hyresvärden eller dennes representant ska vara nåbara och de ska svara på dina frågor. Du har rätt att begära att din lägenhet repareras med ”skäliga” tidsmellanrum. Brister ska avhjälpas så snart det går, efter att du meddelat värden.

Dina skyldigheter

Som hyresgäst har du vissa skyldigheter. Några av dem är att använda lägenheten som det avtalats, att hyran betalas i rätt tid och att du vårdar lägenheten väl. Du bör också uppträda så att grannarna inte störs.

Meddela hyresvärden

  • När du ska köpa en större hushållsmaskin som frysbox och disk- eller tvättmaskin. Fastighetens el- och avloppssystem kanske inte är dimensionerade för ytterligare installationer.
  • Rådgör med din hyresvärd om du tänker tvätta ditt tak, det är svårt att få det bra.
  • Om du upptäcker fukt eller mögel ska du kontakta din hyresvärd omedelbart.
  • Meddela din hyresvärd om du har kranar som står och droppar.
  • Om det uppstår skada eller fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen.
  • Prata med hyresvärden innan du tapetserar om. Arbetet ska vara fackmannamässigt utfört. Du kan bli ersättningsskyldig när du flyttar om arbetet är slarvigt eller felaktigt gjort.

Lägenhetsbyte

Det är tillåtet att byta sin bostadslägenhet mot en annan bostad om hyresvärden går med på det. För att kunna byta din lägenhet måste du ha ett löpande förstahandskontrakt och kunna ge beaktansvärda skäl, som ändrade familjeförhållanden, flytt på grund av studier/nytt arbete eller önskemål om lägre hyra. Om hyresvärden inte går med på bytet, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.

Vill du veta mer kan du ladda ner vår broschyr Riktlinjer för lägenhetsbyten.

Hyra ut i andrahand

Du måste ha hyresvärdens samtycke eller hyresnämndens tillstånd för att få hyra ut din lägenhet i andra hand. Detta gäller också om du lånar ut lägenheten utan att ta någon hyra. Det är förstahandshyresgästen som ansvarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Om något händer är det förstahandshyresgästen som riskerar att bli uppsagd. Andrahandskontrakt brukar gälla under ett år och det vanliga är att hyresvärden förnyar det ytterligare högst två gånger.

Mer information finns i broschyren Riktlinjer för andrahandsuthyrning.

Ordningsregler

De ordningsregler som hyresgästen och hyresvärden har att rätta sig efter bestäms bland annat i det hyresavtal som parterna träffat. Hyreslagen innehåller kompletterande regler där några är tvingande och inte kan förhandlas bort. Den normala uppsägningstiden är tre månader. Vid kontraktsbrott, från båda hållen, kan motparten säga upp avtalet omedelbart.

Visa hänsyn

För att alla som bor i en fastighet ska trivas måste alla ta hänsyn till varandra. Med små medel kan vi skapa stor trivsel. Tänk till exempel på att undvika att gå med hårda skor inne och fundera på om du stör när du spelar piano eller ser på TV sent. Skaka inte mattor eller andra föremål från balkong och fönster, grannen under kanske har sitt fönster öppet. Håll koll på ditt husdjur, många människor är allergiska eller rädda för djur och kom ihåg att lämna tvättstuga i ett fint och städat skick. Detsamma gäller för dina grannar.