Utökad rapportflora

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok
2017-10-26

Utökad rapportflora

Med en rapport som beslutsunderlag ökar chansen att det också blir rätt beslut.

Rapporter är intressanta och framför allt givande när de produceras med jämna intervaller. Förutsättningen för att de ska tillföra mottagaren något är att de är valida och trovärdiga – något man kan lita på och luta sig mot när beslut ska tas.

Rapporter kan ha olika utformning. En del är av ren statistisk art medan andra beskriver människors och företags attityder, tolkningar, förväntningar och önskningar. Vilken typ av rapport man är intresserad av beror förstås på vad man försöker åskådliggöra för sin omgivning och målgrupp. Även vem som har utfört mätningen och hur data samlats in är avgörande för dess legitimitet/äkthet.

Vi på Fastighetsägarna har en flora av rapporter som vi kommer ut med årligen. Den senaste, som också har fått stor medial uppmärksamhet i hela landet, är Cityklimatet. En rapport som utifrån mätningar av centrumhandelns omsättning beskriver attraktiviteten i 52 svenska stadskärnor.

Vi utkommer även med en rapport som beskriver kontorshyresmarknaden i 14 nordliga kommuner i landet. I rapporten presenteras vakansgrader, demografiska variabler samt hyresutvecklingen i olika geografiska lägen på orterna.

Snart släpper vi ännu en intressant rapport – Fastighetsföretagarklimatet. I denna mäts förutsättningarna att bedriva fastighetsverksamhet genom att belysa uppfattningar om bland annat byggärenden, planärenden, konkurrens på lika villkor, handläggningstider och kontakterna med en kommun.

Naturligtvis så är en rapport just bara en rapport. Människan tenderar ofta att ta beslut på känsla, men med en rapport som beslutsunderlag ökar chansen att det också blir rätt beslut.

KARL-ERIK JONSSON
PLATSANSVARIG, UMEÅ

karl-erik.jonsson@fastighetsagarna.se