Ge plats åt civilkurage i dina hus

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

2014-09-12

Ge plats åt civilkurage i dina hus

Det började som idé, inför ett möte med parets bostadsrättsförening. Peter Svensson och Nina Rung saknade en policy i flerbostadshuset, för hur man som granne ska agera om någon i huset far illa i sitt hem.
– Bor man i det här huset ska man veta att vi agerar om vi ser våld, säger Peter som tillsammans med sambon Nina är initiativtagare till Huskurage.

Huskurage, som handlar om att visa både offer och förövare att man som medmänniska agerar när någon annan utsätts för våld, fick snabbt ökad uppmärksamhet när Aftonbladet publicerade en krönika om Nina och Peters idé. Att ringa polisen och sociala myndigheter räcker inte menar Peter Svensson.
– Om du ser ett litet barn med blåmärken som är ute sent på kvällen, varför pratar du inte med barnet? Eller med familjen? Om man inte vågar ringa på själv kan man ju faktiskt be fler grannar följa med, säger Peter.

Peter berättar att det finns forskning som visar att reaktioner från omgivningen har en direkt positiv effekt på våld i nära relationer, på flera plan. Den våldsutsatta vågar utöva mer motstånd mot förövaren, om det finns en förväntad hjälp att få. Förövaren blir också mer eftertänksam om denne riskerar att bli påkommen.
– Dessutom hjälper det myndigheterna i bevisföringen, om det finns grannar som kan vittna om vad som faktiskt pågår, säger Peter.

Peter berättar att Nina, som arbetar som utredare på Stockholmspolisens familjevåldsenhet, har massor av berättelser om grannar som faktiskt har räddat människors liv, bara genom att knacka på dörren. Det finns även långsiktiga positiva effekter om tanken med Huskurage skulle få fäste, genom ett ökat civilkuraget i samhället.
– 200 000 barn rapporters leva i hem där våld finns. De barnen skulle kanske hindras att hamna i samma beteende själva, om de fick veta att människor bryr sig. Mörkertalen inom våld i nära relationer skulle sannolikt också minska om de som är utsatta kände ett tydligt stöd från omgivningen, menar Peter.

Det kan tyckas märkligt att det ska behövas en policy för att människor ska stå upp för andra som far illa. Peter menar att det beror på en kombination av att inte vilja störa eller lägga sig i andras ensak, tillsammans med en orimlig förväntan på myndigheternas roll. Han tycker att det är ”superfrustrerande” när människor värjer sig från sitt eget ansvar och skyller allt på polis och sociala myndigheter.
– De har så klart en viktig roll i att få bukt med våld i hemmen, men myndigheterna kan aldrig ersätta vad medmänskligheten hos alla oss andra skulle kunna åstadkomma, säger Peter.

Fastighetsägarna MittNord har inlett ett samarbete med Huskurage, där vi tagit fram ett trapphusanslag med tips om hur man som granne ska agera. Anslaget finns med som bilaga i detta nummer av Fastighetsägaren. Vi vill uppmana alla hyresvärdar att anslå detta och om det behövs fler finns de att printa ut både här och på huskurage.se. Dessutom finns ett informationblad kring detta arbete att dela ut till hyresgästerna, det hittar du här.  Skicka ett mejl till info@huskurage.se så lägger Nina och Peter till ert namn på listan över flerbostadshus/bostadsrättsföreningar/hyresvärdar som anammar huskurage i kampen mot våld i nära relationer.

Eva Jonsborg

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

  • Kommentar av Ulla Gredemyr Collin • 2014-09-15 13:18

    Bra initiativ !