Fyra städer i region MittNord certifierade i kvällsekonomi

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Västerås fick dessutom utmärkelsen ”Årets Purple Flag-stad 2017” för sitt kontinuerliga arbete med kvällsekonomin.

2017-12-14

Fyra städer i region MittNord
certifierade i kvällsekonomi

Årets Purple Flag stad 2017 blev Västerås. Dessutom har ytterligare tre städer i vår region belönats med Svenska Stadskärnors certifiering för Purple Flag: Örnsköldsvik, Örebro och Eskilstuna.

Den lila certifieringen visar att kommunerna arbetat med att stärka det som kommit att bli allt viktigare för stadskärnan, kvällsekonomin.

Av totalt tolv certifierade städer kommer fyra städer från MittNords region. Västerås fick dessutom utmärkelsen ”Årets Purple Flag-stad 2017”, för sitt kontinuerliga arbete med kvällsekonomin.

– Vi vill uppmärksamma det viktiga arbetet som våra svenska certifierade Purple Flag-städer har gjort och gör för att skapa en attraktivare, säkrare och tryggare kvällsupplevelse för stadens invånare och besökare, förklarar Björn Bergman, vd för Svenska Stadskärnor. Med utmärkelsen vill vi belöna det framgångsrika arbetet Västerås har gjort med Purple Flag som verktyg och arbetsmodell.

Örnsköldsvik och Örebro har båda certifierats för första gången. Örnsköldsvik är dessutom den stad längst norrut i Sverige som har fått certifieringen. 

– Arbetet med Purple Flag har genom nya grupperingar bidragit till att utveckla vår samverkan mellan kommunen och aktörer inom exempelvis handel och restaurang. Det har också satt fokus på stadens trygghetsfrågor och gett oss nyttiga insikter kring sådant som vi tidigare inte har uppmärksammat och nu får en chans att förbättra, säger Ragnhild Backman, styrelseordförande för Cesam och vd/ägare till Backmans Fastighets- & Företagsutveckling.

För att bli Purple Flag certifierad krävs att man uppfyller kriterier utifrån fem fokusområden: säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy. Dessa är framtagna för att fånga upp totalupplevelsen som stadskärnor erbjuder kvälls- och nattetid och är fördelad på fyra tidszoner. Kvällsekonomin är samlingsnamnet på den konsumtion som sker efter kontorstid och det handlar om ett socialt och ekonomiskt hållbart utbud av varor och tjänster.

Svenska stadskärnor har 175 medlemmar, såväl organisationer som kommuner i 105 svenska orter och städer. Organisationen har hämtat konceptet med Purple Flag från England.

FAKTA:

Nycertifierade städer i vår region: Örebro, Örnsköldsvik
Omcertifierade städer: Eskilstuna, Västerås

Nycertifierade städer i Sverige:
Helsingborg, Oskarshamn, Karlskoga, Örebro, Örnsköldsvik
Omcertifierade städer: Borås, Eskilstuna, Kalmar, Karlstad, Stockholm, Västerås, Västervik

Fem fokusområden
Säkerhet – välkomnande, rent, tryggt och säkert.
Tillgänglighet – säker ankomst, förflyttning & avresa.
Utbud – ett stort och rikt urval av attraktiva samt unika kvällsupplevelser.
Plats – en upplevelserik destination/stadskärna.
Policy – tydliga riktlinjer, gemensamma mål och budget.

Fyra tidszoner
1. Tidig kväll – kl 17-20
2. Sen kväll – kl 20-23
3. Kväll – kl 23-02
4. Natt – kl 02-05

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera

  • Kommentar av Robert Östman • 2017-12-18 17:18

    Hej!
    Jag vill tala om att Falun också är certifierade för Purple Flag vilket vi blev 2016