Hyresrätt bostäder

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Erfaren jurist inom hyresrätt

Boende som missköter sig, tveksamma lägenhetsbyten, andrahandsuthyrningar eller obetalda hyror? Ta hjälp av kvalificerade hyresjurister, som med vana ögon kan se exakt vad du behöver och hur vi kan hjälpa dig. Med vår hjälp kan du känna dig trygg i alla typer av hyresfrågor.

I bostadsbristens Stockholm är det få som vill släppa ett hyreskontrakt, oavsett om man bor i lägenheten eller inte. Olovlig andrahandsuthyrning, eller det faktum att hyresgästen inte bor i sin lägenhet, är därför två vanliga skäl att säga upp ett hyreskontrakt.

Ibland beskrivs andrahandshyresgäster som inneboende, men det är inte tillåtet om hyresgästen själv inte bor där. För att hyresgästen ska ha rätt att ha kvar lägenheten krävs att han eller hon bor där permanent, eller att lägenheten utgör ett så kallat ”nödvändigt bostadskomplement”.

Regler för andrahandsuthyrning

Den enda som kan ge tillstånd för andrahandsuthyrningen är hyresvärden, eller om denne säger nej, hyresnämnden. För att hyra ut i andra hand krävs enligt lagen att hyresgästen har ”beaktansvärda skäl”.

Ett vanligt skäl till andrahandsuthyrning är att hyresgästen vill flytta ihop med någon. Men man är inte riktigt säker på det nya förhållandet och vill därför först ”provbo”. Normalt har en hyresgäst rätt att hyra ut sin egen lägenhet i andra hand i ett års tid vid provboende med ny partner.

Andra beaktansvärda skäl för uthyrning kan vara tillfälligt arbete på annan ort, studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller sjukdom.


När kan du som hyresvärd säga nej?

Ofta händer det att andrahandsuthyrningen, oavsett vad skälet till den är, drar ut på tiden. Ett utlandsuppdrag som från början skulle vara i ett år förlängs med ett år i taget, liksom andrahandsuthyrningen av lägenheten därhemma.

När kan du som hyresvärd säga nej – eller avsluta en pågående andrahandsuthyrning? Hur gör du det på ett korrekt sätt? Vad behöver du tänka särskilt på och vem ska få vilka dokument? Våra jurister kan hjälpa dig både med vilka rättigheter du har som hyresvärd, och den praktiska processen om du säger nej till andrahandsuthyrning. Vi är experter på hyresfrågor och hyresjuridik.


Lägenhetsbyten

En annan fråga som ofta kommer upp är lägenhetsbyten. Många hyresgäster känner inte till att det krävs vad man kallar ”beaktansvärda” skäl för att byta två lägenheter mot varandra. Man kan alltså inte kräva att få byta en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm mot en i Vasastan en kilometer bort, bara för att man hellre bor i Vasastan. Däremot kan man ofta göra samma byte om man byter till en mindre eller större lägenhet, när familjen har blivit mindre eller större.


Våra jurister hjälper till med hela processen

De flesta tvister om hyreskontrakt avgörs av hyresnämnden där våra jurister kan hjälpa till med hela processen. Handlar det om att driva in obetalda hyror kan vi också bistå, dessa fall avgörs av kronofogdemyndigheten eller det vanliga domstolsväsendet. Låt våra jurister ta hand om dina hyresfrågor.