Hyresrätt lokaler

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Jurister inom lokalhyreskontrakt

Vad händer om din hyresgäst vill överlåta sin lokal? Eller om hyresgästen skulle gå i konkurs? Eller om du vill förändra hyreskontraktet för din lokal? Ta hjälp av våra jurister. De är experter på kommersiella hyresavtal, förhandling av lokalhyror, villkorsändringar och annat som hjälper dig att förebygga problem och framtida tvister.

Lokaluppsägningar

De flesta lokalhyreskontrakt sägs upp till den sista september vart tredje år. Det betyder, eftersom uppsägningstiden i allmänhet är 9 månader, att uppsägning måste delges hyresgästen senast sista december. Därför är det viktigt att redan nu ta fram kontrakten och kontrollera om det är dags att förhandla om dem.

Omförhandling av hyresvillkor

Om du vill höja hyran bör en hyresutredning göras för att se om den nu utgående hyran är marknadsmässig eller inte. Tänk även på att det inte bara hyran som kan förhandlas. Gå igenom alla avtalsvillkor för att se om någon ändring bör göras. Ju äldre avtalet är desto angelägnare är det att omförhandla avtalsvillkoren.

Försök att komma överens med hyresgästen först så ni slipper göra en uppsägning. Kommer ni inte överens så måste ni säga upp hyresavtalet för lokalen för att en ändring av villkoren ska komma tillstånd. Tänk på att uppsägningen är formbunden, den måste utformas och delges hyresgästen på korrekt sätt. Dessutom måste den hyra och övriga villkor som yrkas vara skäliga. Om de inte är det kan hyresgästen begära skadestånd om han väljer att avflytta efter ärendet är hänskjutet till hyresnämnden.

Känner du dig osäker, vänd dig gärna till våra jurister ›