Brandskyddsarbete för fastighetsägare

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Fotomontage med levande ljus och brandinsatsFotomontage: Scandinav bildbyrå (vänster), Mostphotos (höger)

2017-11-23

Det livsviktiga brandskyddsarbetet

I december månad ökar antalet bränder på grund av levande ljus jämfört med resten av året, drygt 40 procent av alla ljusbränder inträffar då enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är bränder i flerfamiljshus som visar de värsta siffrorna i brandstatistiken. Där skadas flest människor och även dödssiffrorna är högre än till exempel dem för villor.

Det är det mänskliga beteendet som orsakar de allra flesta bränder. Julen är därför en bra tid för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att påminna hyresgäster och boende om att hantera levande ljus varsamt och att byta batterier i brandvarnare. Ett annat tips för en brandsäker jul är att se till att granen alltid står i vatten. Varje år inträffar ett antal bränder där julgranen fattar eld. En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med en ljuslåga eller ett tomtebloss.

Brandskyddsarbetet en viktig del av egenkontrollen

Det är självklart inte bara i december som brandsäkerhet är viktigt. Som fastighetsägare ansvarar du för brandskyddet i fastigheten på så sätt att du ska vidta åtgärder för att förhindra att det börjar brinna och ha rutiner för vad du ska göra om olyckan är framme. Det betyder att alla fastighetsägare är skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete – SBA. Det handlar både om åtgärder som underlättar utrymning och släckning, men också säkerhetsåtgärder som förebygger att bränder uppstår över huvud taget. Fastighetsägaren förväntas även dokumentera sitt brandskydd. 

Hyresgästen ansvarar i sin tur för att lägenheten används på ett ansvarsfullt sätt och att installerade brandvarnare sköts och kontrolleras. När det gäller lokaler så är det hyreskontraktet som fastställer vem som ansvarar för vad, det ska regleras i en brandskyddsklausul. 

Tips för brandsäkerhetsarbete

Fastighetsägarnas handbok Systematiskt brandskyddsarbete innehåller viktiga tips, checklistor och rekommendationer som förenklar brandskyddsarbetet för dig som Fastighetsägare. 

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB, tidigare Räddningsverket) och Brandskyddsföreningen har mycket bra material om brandskydd i flerbostadshus på sina webbplatser, till exempel checklistor för att brandsäkra hemmet och trapphusanslag för nedladdning:

► MSB:s allmänna råd för systematiskt brandskyddsarbete

► MSB:s information om brandskydd i flerbostadshus

► Brandskyddsföreningens checklistor för en brandsäkrare jul

► Brandskyddsföreningens trapphusanslag för boende

 

  • Vill du anlita proffshjälp för ditt systematiska brandskyddsarbete? Fastighetsägarna Service erbjuder hjälp med tillsyn och dokumentation
  • Som medlem i Fastighetsägarna Stockholm har du tillgång till medlemserbjudanden inom brandskydd

 

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera