Statlig utredning ska motverka olaglig handel med hyreskontrakt

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Nycklar som byter händer

2017-10-05

Statlig utredning ska motverka olaglig handel med hyreskontrakt

Svarthandeln av hyreskontrakt är utbredd i landets storstadsområden och ett ökande problem. Polismyndigheten i Stockholm uppskattar att omkring hälften av alla lägenhetsbyten i Stockholmsregionen på något sätt är kriminella enligt en två gammal rapport.

Regeringen har tillsatt en statlig utredning som har som uppdrag att ta fram förslag för att motverka olaglig handel med hyreskontrakt. Med i utredningen finns bland annat representanter från Fastighetsägarna, SABO, Hyresgästföreningen, polisen och Skatteverket. Utredningens förslag presenteras den 7 november 2017 och förväntas då gå på remiss. Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige och expert i utredningen, säger så här om utredningen:

- Fastighetsägarna är positiva till att reglerna för svarthandel, olaglig andrahandsuthyrning och missbruk av inneboendereglerna ses över. Hyreslagen behöver skärpas för att motverka skenbyten, svartuthyrning och annan illegal handel med hyreskontrakt. Det här är frågor som våra medlemmar brottas med löpande och svarthandeln leder till stor skada för bostadsmarknaden.

Så kan du som fastighetsägare förebygga svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning

Fastighetsägarna har tagit fram två checklistor som stöd för att förebygga otillåten andrahandsuthyrning och svarthandel med hyreskontrakt i samband med lägenhetsbyten I dem kan du som hyresvärd få en mängd praktiska tips på hur du kan försöka hindra att det sker olagliga byten och andrahandsuthyrningar i din fastighet. Ett råd är till exempel att tydligt signalera utåt att misstankar om byten med olaglig ekonomisk ersättning polisanmäls för att på så sätt försöka minska risken för att det sker. Informationen bör finnas på hemsidan men även som anslag i trappuppgången för att nå eventuella andrahandshyresgäster.

Pernilla Carring, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service och specialist på området, slår ett slag för att fastighetsägare ska be sina hyresgäster använda sig av Fastighetsägarnas formulär ”Ansökan om lägenhetsbyte” om de vill göra ett byte

- Genom formuläret får fastighetsägaren godkännande att hämta in uppgifter om de inblandade personerna. Där får de som byter försäkra att uppgifterna som de lämnar är sanna och att ingen ekonomisk ersättning har lämnats i samband med bytet. Parterna informeras även om att den nya hyresgästen kan bli uppsagd om det framkommer att bytet har skett genom att oriktiga uppgifter har lämnats, säger hon.

- Ett annat tips är att kontrollera antal rum och storlek på bytesobjektet hos Stadsbyggnadskontoret för att jämföra det mot vad som står i det hyreskontrakt som har lämnats in till hyresvärden. Hyresvärden bör även kontrollera hos Skatteverket om fler personer är folkbokförda på den föreslagna hyresgästens adress, fortsätter Pernilla Carring.

Fler tips och råd på hur du motverkar svarthandel och olovlig uthyrning hittar du i våra checklistor:

Checklista för att motverka otillåten andrahandsuthyrning av hyreslägenheter.
Checklista vid misstanke om svarthandel med hyreskontrakt i samband med lägenhetsbyte.

Vidare läsning:
• Läs mer om svarthandel av hyreskontrakt på vår webb.
• Ladda ned våra riktlinjer för andrahandsuthyrning och lägenhetsbyten.
• Ladda ned Fastighetsägarnas formulär ”Ansökan om lägenhetsbyte”.

• Ladda ned polisens rapport "Illegal handel med lägenhetskontrakt inom den organiserade brottsligheten i Stockholm" (.pdf)


Kontakt:
Pernilla Carrin
Tel. 08-617 77 57
E-post: pernilla.carring@fastighetsagarna.se

Kommentera

Kommentarer

Kommentera

Kommentera