Du kan hjälpa i flyktingsituationen

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Du kan hjälpa i flyktingsituationen

Att hitta boenden till det stora antalet asylsökande som kommer till Sverige just nu är en enorm utmaning, och Migrationsverket och kommuner efterfrågar nu hjälp från fastighetsägare som kan bidra med bostäder eller lokaler som tillfälliga bostäder.

Som branschföreträdare vill vi i denna krissituation göra vad vi kan för att underlätta både för de fastighetsägare som har lokaler eller bostäder att hyra ut och för kommuner och Migrationsverket. Det handlar både om boendelösningar för de som just anlänt samt bostäder på sikt. I flera av våra städer runt om i landet finns ett upparbetat samarbete mellan kommun och enskilda fastighetsägare, eller via organisationen Fastighetsägarna.

Detta kan du göra som fastighetsägare

Ni som idag har lägenheter för uthyrning kan kontakta Migrationsverket lokala kontor eller ringa till kommunväxeln och be att bli kopplad till flyktingsamordnaren. Ni kan antingen hyra ut lägenheten till kommunen, eller sluta hyresavtal med Migrationsverket.

Ni som har utrymmen som kan lämpa sig som tillfälligt asylboende kan vända er till Migrationsverket och lämna en intresseanmälan, www.migrationsverket.se/fastighet så tar Migrationsverket kontakt med er så snart de kan. 

För vissa typer av boenden kan ni teckna ett hyresavtal, andra behöver upphandlas. Dessa boenden ska då omfatta 50 platser eller fler med självhushåll, exempelvis hyreslägenheter, hotell/motell, pensionat, vandrarhem, stugby, tidigare studentboenden eller äldreboenden.

Kontakta Fastighetsägarna Stockholms medlemsrådgivning om du vill ha råd kring uthyrningen, ring 020-510 511 måndag, tisdag, torsdag kl 9-15 samt onsdag kl 9-19.

Här har vi samlat kontaktuppgifterna till flyktingsamordnare i några av kommunerna i Stockholms län

Stockholms stad: Andreas Jaeger; andreas.jaeger@stadshusab.se, 08-508 29 269.

Sundbyberg: Kristina Larsson; kristina.larsson@sundbyberg.se, 08-706 86 39.

Solna: Anders Offerlind: anders.offerlind@solna.se, växel 08-746 10 00.