Samarbete med Huskurage

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Samarbete med Huskurage

Fastighetsägarna har inlett ett samarbete med Huskurage, som är en rörelse som verkar för att förhindra våld i nära relation genom att få grannar att våga agera. Huskurage har skapat en policy och rutin för hur alla som lever tillsammans som grannar ska agera vid oro för våld i nära relation.

Huskurage handlar om att visa både offer och förövare att man som medmänniska agerar när någon annan utsätts för våld. Att ringa polisen och sociala myndigheter räcker inte menar Peter Svensson, en av initiativtagarna.

– Om du ser ett litet barn med blåmärken som är ute sent på kvällen, varför pratar du inte med barnet? Eller med familjen? Om man inte vågar ringa på själv kan man ju faktiskt be fler grannar följa med, säger Peter.

Peter berättar att det finns forskning som visar att reaktioner från omgivningen har en direkt positiv effekt på våld i nära relationer, på flera plan. Den våldsutsatta vågar utöva mer motstånd mot förövaren, om det finns en förväntad hjälp att få. Förövaren blir också mer eftertänksam om denne riskerar att bli påkommen.

– Dessutom hjälper det myndigheterna i bevisföringen, om det finns grannar som kan vittna om vad som faktiskt pågår, säger Peter. 200 000 barn rapporters leva i hem där våld finns. De barnen skulle kanske hindras att hamna i samma beteende själva, om de fick veta att människor bryr sig. Mörkertalen inom våld i nära relationer skulle sannolikt också minska om de som är utsatta kände ett tydligt stöd från omgivningen, menar Peter.

Det kan tyckas märkligt att det ska behövas en policy för att människor ska stå upp för andra som far illa. Peter menar att det beror på en kombination av att inte vilja störa eller lägga sig i andras ensak, tillsammans med en orimlig förväntan på myndigheternas roll. Han tycker att det är ”superfrustrerande” när människor värjer sig från sitt eget ansvar och skyller allt på polis och sociala myndigheter.

– De har så klart en viktig roll i att få bukt med våld i hemmen, men myndigheterna kan aldrig ersätta vad medmänskligheten hos alla oss andra skulle kunna åstadkomma, säger Peter.

Fastighetsägarna och Huskurage har tagit fram trapphusanslag med tips om hur man som granne ska agera. De finns i två exemplar att printa ut nedan. Dessutom finns ett informationblad kring detta arbete att dela ut till de boende. Skicka ett mejl till info@huskurage.se för att hamna på listan över flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar som anammar huskurage i kampen mot våld i nära relationer.

Material för bostadsrättsföreningar, att ladda ner: 

 

   
       
Trapphusanslag för 
bostadsrättsföreningar
  Blad att dela ut till boende i 
bostadsrättsförening
 

 

Material för hyreshus, att ladda ner:

 

   
Trapphusanslag 
för hyreshus
Blad att dela ut till 
boende i hyreshus

 

Text: Eva Jonsborg, Fastighetsägarna MittNord