Digitalisering

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Digitalisering

Det finns stora möjligheter att utveckla fastighetsbranschen med hjälp av digitala verktyg. Du som fastighetsägare kan med ett digitalt kunderbjudande få minskade kostnader och nya intäktsmöjligheter samtidigt som dina hyresgäster får en ökad kundupplevelse. Här på sidan har vi samlat allt matnyttigt och aktuellt inom ämnet.

Veckans digitala spaningar

Fastighetsägarbloggen hittar du veckans digitala spaningar som reder ut vad nyheten handlar om och hur den påverkar fastighetsbranschen:

Digiordlistan

Digiordlistan är korta filmer som på ett pedagogiskt sätt förklarar olika begrepp inom digitalisering som är bra för fastighetsägare att känna till. Klicka här för att komma till vår Youtube-kanal för mer filmer om Digiordlistan. 

Digiordlistan med Christoffer Börjesson, chef digital fastighetsutveckling: Internet of Things.

PropTech Stockholm

Fastighetsägarna Stockholm är initiativtagare till PropTech Stockholm - en ny fysisk och digital mötesplats där vi ger fastighetsägare och startups inom PropTech möjlighet att hitta varandra, att träffas, diskutera utmaningar och hitta smarta lösningar för den digitala omställningen som väntar. 

Rapport "Lysande utsikter för fastighetsbranschen"

Fastighetsägarna Stockholm har tagit fram "Lysande utsikter för fastighetsbranchen. En rapport om digitalisering och nya förutsättningar på fastighetsmarknaden" som kom ut under våren 2018. Fastighetsbranschen har likt alla andra branscher ett behov av att förhålla sig till den digitala omställningen. På Fastighetsägarna ser vi att vi är på väg in i en omvandling som kommer påverka möjligheten för oss i branschen att utveckla våra affärer. Att förstå möjligheterna gör att fler aktörer kan effektivisera sin kärnverksamhet och samtidigt utveckla morgondagens verksamheter.

Rapport "Digitalisering och mobilitet"

Fastighetsägarna Stockholm har låtit Kairos Future ta fram rapporten "Digitalisering och mobilitet. Ett förändrat affärslandskap för fastighetsbolag väntar runt hörnet". Rapporten ger läsaren överblick och omvärldsanalys av hur utvecklingen inom digitalisering och mobilitet påverkar fastighetsbranschen. I rapporten finns viktiga insikter för fastighetsbolag och frågeställningar för fastighetsägare att ställa sig och agera utifrån.

IT-chefsnätverk

Nätverket startades under hösten 2017 och vänder sig till IT-chefer på våra större medlemsföretag. Målsättningen med nätverket är att hitta, formulera och kommunicera gemensamma utmaningar och nyckelfrågor inom digitalisering. Nätverket har också uppgiften att hitta vägledning för fastighetsbranschen genom att rekommendera olika tekniska lösningar som rör fastighetens IT-infrastruktur. I förlängningen kommer arbetet att leda till standardiseringar, rapporter och råd som hela fastighetsbranschen kan ta del av. För mer information kontakta Christoffer Börjesson, chef digital fastighetsutveckling. 

Det här gör Fastighetsägarna Stockholm inom digitalisering för fastighetsbranschen 

Fastighetsägarna Stockholm ska vägleda sina medlemmar genom att leda branschens utveckling inom digitalisering. Fastighetsägarna Stockholm ska driva frågan och säkerställa att medlemsföretagen får rätt förutsättningar och verktyg för att kunna skapa digitala tjänster som bidrar till minskade kostnader, nya intäktsmöjligheter och bättre upplevelser till sina hyresgäster. 

Alla fastighetsägare, stora som små, privata eller kommunala och oavsett om fastigheten består av bostadsrätter, hyresrätter, kontor eller handelslokaler står själva och som bransch inför ett antal utmaningar. Digitaliseringen innebär olika typer av förändringar inför dessa utmaningar där fastigheter med kontor skiljer sig mot bostäder. Där fastighetsägare med stora bestånd har en annan resa jämfört med mindre fastighetsägare. Alla har särskilda behov, där Fastighetsägarna Stockholm måste möta olika dimensioner av medlemsnytta för att säkerställa att våra medlemsföretag. 

  • Inspiration och kunskap – vi ska tillhandahålla grundläggande utbildning och information till medlemmar inom digitaliseringen av fastighetsbranschen
  • Nätverk och samverkan – vi ska bygga samverkande mötesplatser tillsammans med våra medlemsföretag för att identifiera nya affärsmodeller och ekosystem för att ta ägarskap ihop över digitaliseringen av fastighetsbranschen 
  • Språkrör för branschen inom digitalisering
  • Samverkande investeringar – vi ska stimulera tillväxt av verktyg för digitala tjänster inom fastighetsteknologi genom att utveckla broar mellan medlemsföretag, leverantörer och investerare. 
  • Nya avtal – nya affärslogiker och affärsmodeller ställer krav på nya avtal, där vi kommer säkerställa avtalen följer den digitala utveckligen
  • Regelverk och politik - vi ska uppmuntra och stötta offentliga sektorn till rätt investeringar som skapar ett digitalt samhällsbygge