Unga på bostadsmarknaden

Fastighetsägarna använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att du fortsätter att använda våra tjänster förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om cookies

Ok

Unga på bostadsmarknaden

I slutet av 80-talet och början av 90-talet slog barnafödandet nya härliga rekord i Sverige. Nu efterfrågar många av dessa ungdomar bostäder. Bostäder som inte alltid finns just där de unga vill bo.

Vi är bekymrade över det. Det är gamla politiska synder som vi ser effekterna av. På en marknad i balans möts utbud och efterfrågan. Men en alltför politiserad bostadspolitik har satt hyresmarknaden ur spel. Därför är det dumt att försöka lösa problemen med samma redskap som skapat dem. Istället för politisk detaljstyrning behövs mer frihet, färre förbud och fler marknadslösningar.

En egen hyreslägenhet innebär att vuxenlivet kan börja på allvar. Vi vill vara med och erbjuda våra unga denna viktiga start på livet som vuxen. Att bygga särskilda ungdomsbostäder åt alla är varken en framkomlig eller önskvärd väg. Vi gillar inte grova generaliseringar eller att sortera in människor i fack. Alla 53-åringar har inte samma behov – varför skulle då 20-åringar ha det?

En bostadspolitik ska utgå från att det finns en vilja till förändring. Människor vill ha möjlighet att välja olika former av boende och samtidigt ges möjlighet att påverka sitt eget boende.

Unga kan sällan efterfråga de finaste och dyraste nybyggda lägenheterna. Det är inte konstigare än att alla unga inte heller har råd att köpa de nyaste och dyraste bilarna.

Vi vill

Hyresnivåerna i tillväxtområden måste anpassas till efterfrågan. Först då kan hyresgäster i de befintliga bestånden anpassa sitt boende till den storlek och utformning som passar både behoven och plånboken. Vad är det som säger att lägenheten måste vara lika stor även när barnen flugit ut? Med sådana reformer på bostadshyresmarknaden skulle tusentals lägenheter frigöras.

Regler som begränsar ombyggnad och nyproduktion för att skapa fler bostäder måste liberaliseras. Ge möjlighet att bygga billigare och med en god men enklare standard för dem som efterfrågar det och låt fler vindar omvandlas till bostäder.

Viktigast av allt är att bostadsbyggandet kan ta fart. Varje ny lägenhet genererar många omflyttningar. Flyttkedjor är ungdomarnas bästa vän. Även om alla unga inte har råd att efterfråga de nyaste lägenheterna, så blir det alltid en annan lägenhet ledig när andra hyresgäster flyttar vidare.