StartAktuelltNyheterBra men otillräckliga förslag för hållbar bostadsförsörjning
...NyheterBra men otillräckliga...
En barnfamilj står i ett trapphus och öppnar sin ytterdörrEn barnfamilj står i ett trapphus och öppnar sin ytterdörr
Nyheter
15 mars 2024

Bra men otillräckliga förslag för hållbar bostadsförsörjning

Regeringen föreslår vissa justeringar i dagens regelverk för att möjliggöra en bättre bostadsförsörjning. Det handlar bland annat om förtydliganden i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, en skyldighet för kommuner att tillhandahålla hyresgarantier för barnfamiljer och att göra det enklare för kommunala bostadsförmedlingar att använda reservationer och förturer av sociala skäl. För planering av bostadsförsörjningen bibehåller länsstyrelserna ett regionalt samordningsansvar, men kommunerna ska i högre utsträckning ta hänsyn till närliggande kommuner när de upprättar sina handlingsplaner. Fastighetsägarna välkomnar flera av förslagen i sitt remissvar, men konstaterar samtidigt att en socialt hållbar bostadsförsörjning kräver avsevärt mer.

I ett remissvar välkomnar Fastighetsägarna att regeringen nu går vidare med några av förslagen som regeringens utredare Karolina Skog 2022 lade fram i betänkandet "Sänk tröskeln till en god bostad". Samtidigt konstateras att de riskerar få en begränsad effekt för att underlätta situationen för hushåll med en svagare ställning på bostadsmarknaden och för kommunernas möjligheter att svara upp mot behoven.

–Utredaren var tydlig med att utmaningarna är avsevärt större än vad som omfattades av hennes uppdrag. Det är angeläget att ta ytterligare initiativ inom området, där fokus ligger vid att åtgärda strukturella hinder för en fungerande bostadsmarknad och skapa bättre förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

Hyresgarantier för barnfamiljer

I promemorian förslås att alla kommuner ges skyldighet att bistå enskilda hushåll med hyresgarantier om:

  • en hyresgaranti behövs för att ett enskilt hushåll ska få en permanentbostad,
  • hushållet är en barnfamilj,
  • hushållets behov av en permanentbostad inte kan tillgodoses på annat sätt,
  • personerna i hushållet är bosatta i kommunen
  • bostaden finns i kommunen.

Fastighetsägarna delar regeringens beskrivning av barn som en särskilt skyddsvärd grupp. Barnfamiljer, ofta med flyktingbakgrund, utgör en särskilt utsatt grupp på bostadsmarknaden och representerar en stor del av den strukturella hemlöshetens tillväxt under senare år. Åtgärder som beaktar deras behov är därför angelägna. Men det finns fler grupper som har en särskilt utsatt ställning på bostadsmarknaden, för vilka en kommunal hyresgaranti skulle kunna utgöra ett värdefullt stöd.

– Fastighetsägarna tycker det är olyckligt att regeringen föreslår en begränsning till bara barnfamiljer. Det är en stödform som med den förändrade utformningen skulle kunna vara värdefull för fler. Risken finns att de stora skillnaderna i användning mellan olika kommuner, och därmed möjligheterna för enskilda hushåll, kvarstår samtidigt som andra utsatta grupper förlorar rätten till sådana garantier, säger Martin Lindvall.

Fastighetsägarna välkomnar därför skyldighetsregeln men avstyrker förslaget om att avgränsa målgruppen för kommunala hyresgarantier till enbart barnfamiljer samt kravet på att bostaden som hyresgarantin avser måste ligga i den egna kommunen

Reservationer och förturer i bostadsförmedling

Regeringen föreslår ett förtydligande av möjligheten för kommunala bostadsförmedlingar att reservera lägenheter för olika kategorier av sökande i kön eller använda ett förturssystem utan att det påverkar möjligheterna att ta ut köavgift. Syftet är att främja användningen av reservationer och förturer som verktyg för att möta de lokala bostadsbehoven.

– Vi välkomnar förslaget. Kommunala bostadsförmedlingar ska bidra till att nå lokala bostadsförsörjningsmål genom att underlätta tillträde till hyresbostadsmarknaden, säger Martin Lindvall.

Samordning i bostadsförsörjningsfrågor

Regeringen föreslår att en kommun, när den vidtar åtgärder för bostadsförsörjningen, ska ta hänsyn till behovet av samordning med andra kommuner. Avseende regional samordning och de förändringar som görs i lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar menar Fastighetsägarna att det tydligare borde framgå att bostadsförsörjning handlar om mycket mer än att bygga nya bostäder.

– Vi ser positivt på förslagen om förbättrade lokala behovsanalyser och regional samordning, men det behöver vara tydligt för politiker på alla nivåer att utmaningar kring bostadsförsörjning behöver hanteras bredare än att planera för vilka bostäder som ska byggas och var, avslutar Martin Lindvall.