StartAktuelltNyheterMycket stora negativa effekter om hyresförvärvslag återinförs
...NyheterMycket stora negativa...
Närbild på stopp-skylt med röd bakgrund och vita bokstäverNärbild på stopp-skylt med röd bakgrund och vita bokstäverStopp för investeringar om hyresförvärvslag återinförs
Nyheter
23 januari 2024

Mycket stora negativa effekter om hyresförvärvslag återinförs

En statlig utredning har föreslagit att en hyresförvärvslag ska återinföras och skärpas. Fastighetsägarna är i sitt remissvar mycket kritiska och menar att förslaget riskerar leda till färre investeringar på bostadsmarknaden, uteblivna renoveringar och försämrade villkor för nyproduktion av hyresbostäder.

Den statliga utredningens förslag till en ny hyresförvärvslag innebär att lämpligheten hos samtliga köpare av hyresbostadsfastigheter skulle prövas i förväg efter en anmälan till kommunen. Om kommunen så önskar ska de kunna kräva att köparen ansöker om och beviljas förvärvstillstånd av hyresnämnden för att få köpa fastigheten.

Återinförd hyresförvärvslag leder till ännu större negativa effekter

Den förra hyresförvärvslagen avskaffades 2010 eftersom den ansågs ineffektiv, det vill säga inte uppnå syftet med lagen, samt leda till stora problem för kommuner och näringsliv. Fastighetsägarna anser inte att det finns något i utredarens förslag som läker bristerna i den gamla lagen. Eftersom tillämpningsområdet föreslås utvidgas riskerar de negativa effekterna snarare bli ännu större denna gång. Fastighetsägarna har framfört sin kritik i ett remissyttrande.

– Vi står mitt i en byggkris. Det behövs investeringar i nya bostäder, samhällsutveckling och upprustning av utsatta områden. Utredarens förslag kommer inte leda till de förbättringar man önskar men däremot skapa stor rättsosäkerhet, längre ledtider och ökade transaktionskostnader. Något som kan försvåra nödvändig kapitaltillförsel. Vi hoppas att man lyssnar på kritiken från branschen och andra remissinstanser, säger Marie Öhrström, chefsjurist Fastighetsägarna Sverige.

Hur föreslås en tillståndsprövning gå till?

Utredarens förslag innebär att en överlåtelse av en hyresfastighet skulle behöva anmälas till kommunen. Kommunen föreslås få ta ut en sanktionsavgift upp till 5 000 000 kr om en köpare underlåter att anmäla.

Kommunen föreslås få en rätt att antingen lämna en anmälan utan åtgärd eller att överlämna anmälan till hyresnämnden för en granskning. I så fall skulle köparen behöva ansöka om förvärvstillstånd hos hyresnämnden och i en juridisk process mot kommunen styrka varför man är lämplig som ägare av den aktuella fastigheten. Köpet skulle bli ogiltigt om ansökan om förvärvstillstånd avslås.

Handläggningstiden hos kommunerna föreslås kunna vara flera månader lång och om ärendet överlämnas till hyresnämnden och överklagas till hovrätten skulle tillståndsprocessen i värsta fall kunna ta flera år. Det skapar en stor rättsosäkerhet och leder till ökade transaktionskostnader.

Vilka överlåtelser omfattas av förslagen?

Tillståndsprövningen i hyresnämnden föreslås endast omfatta hyresbostadsfastigheter med tre eller fler bostäder. Men förslaget innebär att samtliga hyresfastigheter omfattas av den initiala anmälningsplikten till kommunen, det vill säga även fastigheter som endast innehåller kontor, butiker, restauranger eller andra kommersiella lokaler.

Hyresfastigheter överlåts många gånger genom aktieöverlåtelser (så kallad ”paketering” av fastigheter). Dessa försäljningar omfattades inte alltid av den förra hyresförvärvslagen men föreslås nu omfattas i utredarens förslag.

Det föreslås finnas vissa undantag från kravet på anmälan och förvärvstillstånd, till exempel om köparen är ett kommunalt fastighetsföretag.