Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19
Folkhälsomyndigheten
Stockholm den 12 oktober 2020
Fastighetsägarnas yttrande över Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. (HSLF-FS 2020:12) och tre anslutande ändringsföreskrifter
Fastighetsägarna är en riksomfattande branschorganisation, som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad med stort fokus på hållbarhet, stadsutveckling och trygghet. Fastighetsägarna har ca 15 000 medlemmar och dessa äger tillsammans ca 80 000 fastigheter för kontors-, handels-, industri-, samhälls- och bostadsändamål. Bland medlemmar som äger flerfamiljshus finns såväl privata som kommunägda fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.
1. Inledning
Fastighetsägarna Sverige (”Fastighetsägarna”) har, till skillnad från Visita och Svensk Handel, varken varit inbjudna till samråd med Folkhälsomyndigheten eller utsetts till remissinstans. Fastighetsägarna har således endast fått del av rubricerade promemorior efter att vi själva begärt ut remissen från Folkhälsomyndigheten. Det är anmärkningsvärt eftersom Folkhälsomyndighetes förslag till ändringar av de allmänna råden bland annat innefattar förslag som direkt tar sikte på köpcentrum – det vill säga verksamhet som bedrivs av Fastighetsägarnas medlemmar.
Framgent förväntar vi oss att få del av Folkhälsomyndighetens förslag och att få möjlighet att delta i samråd och diskussioner med Folkhälsomyndigheten i frågor som rör fastighetsägare och deras verksamhet.
2. Bakgrund
Folkhälsomyndigheten har bland annat föreslagit följande skärpningar i de allmänna råden.[1]
” Allmänna råd vid lokala utbrott av covid-19
Vid lokala utbrott av covid-19 kan Folkhälsomyndigeten, efter samråd med smittskyddsläkaren i regionen, besluta att ett eller flera av följande allmänna råd ska gälla i en region eller i en del av en region under en begränsad tid.”
”Var och en som vistas i regionen eller i regiondelen bör […] avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas såsom butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. […], avstå fån att delta i möten konserter, föreställningar, idrottsträningar och matcher, avstå från att besöka serveringsställen såsom barer, restauranger och caféer”
”Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheter minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna justeras eller förlängs och verksamheten erbjuder digitala alternativ.”
3. Håll Sverige öppet – på ett ansvarsfullt sätt
I den rådande situationen med en pandemi är det naturligt att överväga olika åtgärder för att hindra spridningen av viruset. Fastighetsägarna anser dock att det finns ett stort värde i att så långt möjligt hålla samhället och näringslivet igång – under ansvarsfulla former. Fastighetsägarna är naturligtvis beredda att ta sitt samhällsansvar i den rådande situationen. Hälsan går först.
Sedan utbrottet av pandemin har fastighetsägare vidtagit många konkreta åtgärder för att smittskyddssäkra lokaler och undvika trängsel. Det handlar till exempel om utökad städning, informationsskyltar, avståndsmarkeringar och stationer med handdesinfektionsmedel. Vi bistår gärna i diskussionen med Folkhälsomyndigheten om hur fastighetsägare kan ta ansvar och bidra till ett utökat smittskyddsarbete.
Att hålla Sverige öppet på ett ansvarsfullt sätt bör vara den övergripande principen för Folkhälsomyndighetens arbete i syfte att rädda företagande, arbetstillfällen och tillväxt. Det är viktigt att hålla samhällsekonomin igång. I butiker och restauranger arbetar inte sällan unga och andra med lägre utbildning. Det är grupper som är särskilt utsatta eftersom de kan ha svårt att få nya jobb för det fall de blir arbetslösa. En sådan utveckling kan komma att få stora negativa konsekvenser för folkhälsan och samhällsutvecklingen på sikt.
Det ska också has i åtanke att många köpcentrum och handelsplatser innefattar samhällsviktiga verksamheter som vårdcentraler, apotek och mataffärer. Inte minst för äldre och rörelsehindrade är det nödvändigt att sådana faciliteter kan besökas inom ett rimligt avstånd från hemmet.
Fastighetsägarna välkomna att råden föreslås ta sikte på lokala utbrott och lokala åtgärder, och inte föreskriver generella åtgärder som ska införas nationellt. Smittspridningen ser naturligtvis mycket olika ut i olika delar av landet. Dessutom har olika köpcentrum olika förutsättningar.
4. Proportionalitet
Innan beslut tas om att avråda från att besöka ett visst köpcentrum bör alltid mindre ingripande åtgärder övervägas. Även om det handlar om möjligheten att införa allmänna råd och inte bindande föreskrifter vill Fastighetsägarna betona att Folkhälsomyndighetens råd får långtgående konsekvenser för såväl näringsliv som enskilda.
Ett eventuellt råd till allmänheten att inte besöka ett visst köpcentrum bör således vara nödvändigt för att uppnå syftet och Folkhälsomyndigheten bör alltid överväga om det finns andra mindre ingripande åtgärder för att nå samma mål.
Dessutom innebär ett råd om att inte besöka ett visst köpcentrum i praktiken en begränsning för medborgare att vistas på en offentlig plats. Något som kan liknas vid en inskränkning av den grundlagsskyddade rörelsefriheten. Även i detta avseende måste såldes en proportionalitetsbedömning göras.
I den mån de aktuella allmänna råden ska tillämpas – det vill säga när andra, mindre långtgående alternativ är uttömda – bör beslutet begränsas i möjligaste mån avseende såväl geografisk som tidslig omfattning. Ett beslut bör inte omfatta ett större geografiskt område än det som är direkt drabbat och bedöms vara i behov av åtgärder. Beslutet bör alltid vara tidsbestämt och därmed inte löpa tillsvidare.
Sammantaget anser Fastighetsägarna att Folkhälsomyndigheten inte ska införa mer långtgående allmänna råd än vad som är absolut nödvändigt.
5. Samråd och alternativa åtgärder
Fastighetsägarna anser att innan Folkhälsomyndigheten fattar beslut om skärpta råd vad gäller till exempel köpcentrum ska samråd äga rum med berörda fastighetsägare och lokalhyresgäster.
Ett samråd med berörda aktörer säkerställer att Folkhälsomyndigheten erhåller ett kvalitativt beslutsunderlag som har lokal relevans. Vid ett samråd kan till exempel utrönas om fastighetsägare och lokalhyresgäster kan bidra till att smittskyddsäkra de aktuella lokalerna på ett sätt som gör att ett beslut om avrådan att besöka köpcentrat inte längre är erforderligt. En utökad samverkan mellan företag, kommuner och regionala smittskyddsläkare kan troligtvis leda till ett mycket effektivt och träffsäkert smittskyddsarbete genom alternativa åtgärder på plats.
Det kan slutligen konstateras att i andra länder har krav på munskydd införts i miljöer där trängsel riskerar uppstå (till exempel i kollektivtrafik). Det bör alltid övervägas om munskydd eller liknande smittskyddsåtgärder är mer ändamålsenliga för det aktuella köpcentrat innan eventuellt beslut om att avråda från att besöka köpcentrat fattas.
FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE
Anders Holmestig, Verkställande direktör
Marie Öhrström, Chefsjurist
[1] De nya allmänna råden föreslås träda i kraft den 19 oktober 2020.