Varmare och torrare klimat - Så skyddar du dig och din fastighet


Klimatanpassa för varmare och torrare klimat
I ett framtida förändrat klimat förväntas medeltemperaturen i Sverige öka, med störst ökning vintertid. Sommartid kommer perioder med värmeböljor och torka att bli allt vanligare. Parallellt med värme och torka förväntas perioder med ökad nederbörd och högre luftfuktighet.
Högre temperaturer under somrarna innebär också att det kan bli väldigt varmt inomhus, speciellt i de delar av fastigheter som vetter mot söder, saknar skugga/solavskärmning och som är svåra att ventilera mot hetta. Höga inomhustemperaturer blir ganska snabbt en olägenhet för fastighetens hyresgäster.
De högre temperaturerna sommartid ökar risken för sprickbildning på takpapp, fasader och fönsterkarmar till följd av uttorkning av färg. Detta i sin tur ökar riskerna för vattenläckage från sprickor vid regn. Högre luftfuktighet under övriga delen av året kan orsaka skador på vindar, fasader och fundament i form av mögel och röta. Ventilation och kylsystem som arbetar på högvarv kan få kortare livslängder. Högre temperaturer kan även utgöra en risk för datakommunikationen till följd av överhettning av servrar och serverrum.
Så skyddar du dig och din fastighethet mot varmare och torrare klimat
Planera för svalka
- Planera för skugga med träd och grönska i anslutning till fastigheter samt överväg gröna tak och fasader. Ökad grönska ger lägre inne- och utetemperaturer varma sommardagar, bättre motståndskraft mot översvämningar och inte minst ökad trevnad. Planera grönområden och parker utifrån att behovet av svalka kommer att öka framöver.
- Installera solskydd och markiser samt eventuellt fjärrkyla.
- Tänk på svalka i samband med energieffektiviseringsåtgärder.
- Lokalisera serverhallar och annan värmekänslig utrustning till naturligt svala utrymmen, alternativt säkerställa att överhettning undviks.
- Placera ut dricksvattenfontäner där människor rör sig.
- Etablera rutiner för agerande vid värmeböljor, till exempel ett joursystem för synpunkter från hyresgäster och för hantering av SMHIs värmevarningar.
- Vid nyproduktion, planera så att lägenheter inte blir onödigt varma på grund av läge, planlösning eller fönsterplacering. Exempelvis kan andelen stora södervända fönster begränsas och sovrum lokaliseras mot norr. Andra åtgärder rör val av isolering och avskärmning av solinstrålning. Följ kunskapsutvecklingen och för dialog med kommun/länsstyrelse.
Kommunikation med hyresgäster
Vid en värmebölja är det oundvikligt med högre inomhustemperaturer än normalt. Som fastighetsägare kan man informera hyresgäster om hur lägenheten kan hållas sval och ha ett joursystem för akuta åtgärdanden. Var särskilt uppmärksam på fastigheter med vårdboenden, då äldre och sårbara har sämre förmåga att hantera värme samt hyresgäster med värmekänslig utrustning. Exempel på åtgärder för svalka:
- Dra ner persienner eller gardiner på dagen för att stänga solens värme ute.
- Vädra på kvällar och nätter, när uttemperaturen är lägre.
- Stänga av värmekällor som till exempel datorer, TV och andra elektriska apparater.
- Dricka ordentligt med vatten och duscha kallt.
Förebygg och agera vid risk för brand
- Ha koll på brandrisken och anpassa sin aktivitet när det gäller grillning och arbete med skogsmaskiner.
- Ta del av information om brandrisker och eldningsförbud på räddningstjänstens och Länsstyrelsens hemsida samt SMHI:s ”Brandriskprognos” med bedömning fem dygn framöver och MSB:s app ”Brandrisk ute”.
- Förbered vad som behöver tas med vid en ev evakuering till följd av brand.
- Fundera över vad du som fastighetsägare i kan hjälpa till med vid eventuell brand avseende personal, maskiner eller annan utrustning som räddningstjänsten kan ha nytta av.