"Hyresrätten har ingen framtid"
Vad är myt och vad är fakta om hyresrätten? Det finns många fördomar och missuppfattningar om hyresrätten och hyresgäster. Det vill vi ändra på. Därför riktar vi ljuset mot de vanligaste myterna om hyresrätten och visar hur det faktiskt ser ut. För hyresrätten behövs i Sverige och är bra för samhället.


NEJ, vi behöver fler och alla typer av bostäder
Drygt hälften av alla kommuner har underskott på bostäder. Bostadsbristen är som störst i kommuner med störst befolkning. Nästan 70 procent av befolkningen, bor i kommuner med bostadsbrist. Med stigande befolkning kommer bristen att öka om inte antalet bostäder blir fler.
Fram till 2035 förutspås befolkningen öka med fem procent och många vill och behöver bo i storstäderna och kommunernas centralorter. Vi behöver alltså fler bostäder.
Svårt att snabbt få ihop till en kontantinsats
Ett stort hinder för att äga sin bostad är att det många gånger är dyrt att köpa. För att köpa en etta i Stockholm krävs en kontantinsats på 430 000 kr, det motsvarar ett sparande på närmare 3 600 kronor i månaden i tio år.
Även om Stockholm har högst priser krävs det att du sparar kring 1 500 kr i månaden under 10 år i städer som Umeå eller Örebro. det kan vara svårt att klara för den som är i början av sin karriär och/eller inte tjänar så mycket – och det tar lång tid att spara ihop till kontantinsatsen
Att det är lätt att röra sig mellan boenden beroende på livssituation är viktigt för människor, företag och samhälle. Det finns en onödig polarisering i vilken typ av bostäder vi behöver. En mix av bostäder är vad som behövs och hyresrätten har en lika självklar plats som bostadsrätter och äganderätter.
Myter om hyresrätten
Andra vanliga myter om hyresrätten och hur det faktiskt ser ut.