Fastighetsägarens ansvar

Att äga och förvalta en fastighet innebär ett stort ansvar för såväl byggnaden som människors hälsa och säkerhet. Detta regleras i Miljöbalken och innebär att du som fastighetsägare ansvarar för att gällande lagar följs genom så kallad egenkontroll.

StartFaktaFastighetsägarens ansvar
...FaktaFastighetsägarens ansvar

Vad är egenkontroll?

Egenkontroll är ett förebyggande arbete där du som fastighetsägare fortlöpande planerar och kontrollerar din verksamhet för att motverka och förebygga risker och skador. God egenkontroll innebär att det finns dokumentation och inarbetade rutiner för fastighetens berörda kontrollpunkter som kan utgöra risker för människors hälsa eller för miljön. Det förutsätter att det finns en tydlig ansvarsfördelning inom organisationen som säkerställer att rätt insatser genomförs.

Egenkontrollens ekonomiska fördelar

Ett välfungerande egenkontrollarbete ger flera ekonomiska fördelar för dig som fastighetsägare. En fastighet som sköts om löpande och systematiskt behåller oftast sitt värde bättre över tid, kostnader för underhåll och akuta reparationer minskar och i vissa fall kan du få en lägre försäkringspremie. Tydlig dokumentation underlättar när nya personer ska läras upp och säkerställer att viktig kunskap inte går förlorad i verksamheten eller bostadsrättsföreningen. Det är även smidigt vid kontakt med olika tillsynsmyndigheter.

Lagkrav och tillsyn

Krav på egenkontroll för fastighetsägare regleras av Miljöbalken och kommunen agerar som ansvarig tillsynsmyn­dighet. Kommunens uppgift är att granska och bedöma hur egenkontrollen följs, men de ska även bidra med råd och stöd.

Mer om tillsyn

Gör en underhållsplan

En underhållsplan är ett dokument där man sammanställer de underhållsåtgärder som ska utföras i framtiden. Fördelarna är flera. Risken för akuta oförutsedda utgifter minskar och den totala kostnaden för underhåll minskar eftersom tidig underhållsinsats oftast är billigare än en senare.

En byggnad ska underhållas så att de tekniska egenskaperna hos byggnaden i huvudsak bevaras under en ekonomiskt rimlig livslängd. Byggnadens yttre ska hållas i vårdat skick. Det är den som äger en byggnad eller en tomt som ansvarar för drift och förvaltning. Sköts inte underhållet så att regelverkets krav uppfylls, har byggnadsnämnden i den berörda kommunen möjlighet att ingripa.

Underhållsåtgärder kan placeras i två kategorier; avhjälpande underhåll (samlingsbegrepp för åtgärder för att reparera en trasig produkt) och förebyggande underhåll (åtgärder för att förebygga och undvika fel).

Det förebyggande underhållet uppdelas i sin tur i periodiserat underhåll och driftnära eller löpande underhåll. Avhjälpande underhåll är att betrakta som akut underhåll som dessutom är svårt eller omöjligt att planera i tid. Det är viktigt att skilja underhåll från drift. Med drift menas fastighetsnära service som syftar till att övervaka och styra fastigheten.

I underhållsplanen finns även myndighetsbesiktningar som obligatorisk ventilationskontroll (OVK), elrevision, hissbesiktningar med mera och även dessa ska vara kostnadsuppskattade.

Underhåll ska heller inte förväxlas med en investering som syftar till att öka fastighetens värde till skillnad från underhåll vars syfte är att bibehålla fastighetens värde.

Innan man kan göra en underhållsplan måste fastigheten inventeras för att undersöka status på byggnaden och vilka underhållsåtgärder som krävs. Därefter delas åtgärderna förslagsvis upp i akutaåtgärder, åtgärderinom fem år och åtgärder inom tio år. Dessutom är det från och med januari 2024 ett lagkrav att nyproducerade och ombildade fastigheter har en 50-årig underhållsplan.

Drift och underhåll för dig som fastighetsägare

Bild till kort.

Radon och radonmätning

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som endast upptäcks genom en radonmätning. Långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer, och därför är det viktigt att regelbundet göra radonmätningar för att se till att man håller sig inom gränsvärdena.

Läs om radon
Bild till kort.

Ventilation och OVK-besiktning

Människors hälsa och välbefinnande beror till stor del på kvaliteten på luften vi andas. En stor del av våra liv vistas vi inomhus och därför är det viktigt att inomhusluften är så bra som möjligt. Genom att löpande utföra den obligatoriska ventilationskontrollen säkerställer du en god inomhusluftkvalitet.

Läs om ventilation
Bild till kort.

Systematiskt brandskyddsarbete

Enligt lag har alla fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ett ansvar att arbeta med det systematiska brandskyddsarbetet (SBA). Det bör inkludera en riskanalys, dokumentation, uppföljning och utbildning. För att underlätta arbetet har vi tagit fram en handbok med viktiga tips, checklistor och rekommendationer.

Läs om SBA
Bild till kort.

Avfall och förpackningsinsamling

I flerfamiljshus och bostadsrätter ansvarar du som fastighetsägare för att ordna avfallsinsamling och se till att avfallshanteringen fungerar. God service, sortering, ordning och reda, och tydlig information är förutsättningar för god avfallshantering. Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad om lagar och specifika regler gällande avfallshantering i din kommun då detta kan hanteras olika.

Läs om avfall